• Головна
  • Новини
  • Церкву не можна прирівнювати до приватного підприємства, - заява ВРЦіРО...

Церкву не можна прирівнювати до приватного підприємства, - заява ВРЦіРО

01.06.2012, 10:45
Церкву не можна прирівнювати до приватного підприємства, - заява ВРЦіРО - фото 1
Глави Церков і релігійних організацій занепокоєні намаганням позбавити їх особливого статусу як юридичної особи та поставити на рівень з комерційними установами у процедурі їх державної реєстрації.

ВРЦіРОГлави Церков і релігійних організацій занепокоєні намаганням позбавити їх особливого статусу як юридичної особи та поставити на рівень з комерційними установами у процедурі їх державної реєстрації.

Про це Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила під час засідання, яке відбулось 30 травня 2012 року у Києві під головуванням Глави УГКЦ Верховного Архиєпископа Святослава (Шевчука), повідомляє Інститут релігійної свободи.

Предметом дискусії стало питання правоздатності тих релігійних організацій, які набули статус юридичної особи шляхом реєстрації їх статутів (положень), але не проходили процедуру державної реєстрації, передбаченої Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

Директор департаменту Державної реєстраційної служби України Олександр Барбелюк повідомив, що процес включення до Єдиного державного реєстру відомостей про релігійні організації, зареєстровані до 1 липня 2004 року, завершився 3 березня 2012 року. Водночас посадовець запевнив, що державна реєстрація таких релігійних організацій відновиться за кілька місяців після проведення Держслужбою звірки даних.

За словами Олександра Барбелюка, без внесення відомостей до цього реєстру релігійні організації не зможуть відкрити рахунок у банку чи вчиняти правочини, такі як розпорядження нерухомим майном чи земельною ділянкою.

Керівник Інституту релігійної свободи Олександр Заєць також зауважив, що окрім реєстрації статутів (положень) та запровадженої у 2004 році державної реєстрації, релігійні організації змушені проходити ще й третій етап реєстрації – внесення їх до Реєстру неприбуткових організацій. На думку експерта, останню процедуру податковим органам слід автоматизувати з огляду на те, що закон не дозволяє релігійним організаціям займатися підприємницькою діяльністю та закріплює за ними неприбутковий статус.

Зі свого боку представники конфесій виступили за недопущення ускладнення реєстраційних процедур та ігнорування особливостей набуття ними статусу юридичної особи.

Присутній на засіданні перший заступник Міністра культури Юрій Богуцький запропонував порушені питання опрацювати комплексно на засіданнях Робочої групи при Міністерстві за участі представників конфесій та із залученням фахівців Мін’юсту, Державної реєстраційної служби та інших зацікавлених органів влади.

Коментуючи Звернення членів ВРЦіРО щодо функціонування мов та загроз сепаратизму, Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет відзначив важливість діяльності Ради, спрямованої на згуртування та єдність суспільства. Він висловив думку, що різні маніпуляції та інтерпретації ЗМІ навколо цього звернення лише підкреслюють велику суспільну вагу Всеукраїнської Ради Церков.

Крім цього, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій затвердила текст листа до керівництва Угорщини на підтримку позиції, спрямованої на захист на законодавчому рівні традиційних для цього народу релігійних моральних цінностей.

Учасники засідання обговорили ініціативу відносно участі України в роботі Цільової групи з міжнародного співробітництва щодо освіти, пам’яті та досліджень Голокосту, про яку докладніше розповів Головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх.

Також глави та уповноважені представники конфесій доручили Секретаріату Ради випрацювати пропозиції для уряду України у сфері поліпшення зв’язків закордонних українців із їх Батьківщиною.

На завершення засідання ВРЦіРО ухвалила Звернення про безпеку дорожнього руху в Україні.

У засіданні Ради взяли участь:

• Верховний Архієпископ Cвятослав (Шевчук) – Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви;

• Патріарх Філарет (Денисенко) – Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату;

• Архієпископ Митрофан (Юрчук) – голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (в єдності з Московським Патріархатом);

• В'ячеслав Нестерук – президент Всеукраїнського Союзу Церков Євангельських християн – баптистів;

• Михайло Паночко – Старший єпископ Церкви християн віри євангельської України;

• Митрополит Мефодій (Кудряков) – Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви;

• Єпископ Маркіян Трофим'як – відповідальний за зовнішні зв’язки Римсько-Католицької Церкви в Україні;

• Василь Райчинець – Старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України

• Віктор Алєксєєнко – президент Української Уніонної Конференції Церкви адвентистів сьомого дня;

• Леонід Падун – Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви

• Яків Дов Блайх – президент Об'єднання іудейських релігійних організацій України, Головний рабин м. Києва та України;

• Архиєпископ Григоріс Буніатян – керуючий Українською єпархією Вірменської Апостольської Церкви;

• Шейх Ахмед Тамім – голова Духовного управління мусульман України, Муфтій України

• Ігор Рудзік – секретар Української Лютеранської Церкви;

• Григорій Комендант – президент Українського Біблійного Товариства.