• Головна
  • Новини
  • Релігійні лідери України відвідали музей Голокосту у Вашингтоні...

Релігійні лідери України відвідали музей Голокосту у Вашингтоні

02.05.2012, 11:45
Релігійні лідери України відвідали музей Голокосту у Вашингтоні - фото 1
Офіційні заходи делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у США розпочались із відвідин Американського музею вшанування пам’яті жертв Голокосту.

Делагація з України в музеї ГолокостуОфіційні заходи делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у США розпочались із відвідин Американського музею вшанування пам’яті жертв Голокосту, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Після огляду експозицій глави українських конфесій разом із фахівцями музею та науковцями Центру поглиблених досліджень Голокосту провели засідання-дискусію з проблематики дослідження історичних фактів та подій часів Другої світової війни на теренах України.

Науковий співробітник Центру Мартін Дін представив дослідження на тему таборів та ґетто в окупованій нацистами Україні. Дослідник Олександр Маріченко розповів про результати своїх наукових пошуків на тему радянських таборів для військовополонених в Україні.

Директор Центру поглиблених досліджень Голокосту Пол Шапіро навів вражаючі приклади відважних та жертовних вчинків людей різних національностей та віросповідань, які врятували сотні людей від загибелі у роки війни.

Представляючи делегацію ВРЦіРО, головний рабин м. Києва та України Яків Дов Блайх наголосив, що місія українських конфесій полягає у тому, щоб засвідчити приклад примирення, а також спонукати релігійні організації та уряди інших країн сприяти порозумінню між представниками різних віросповідань та національностей.

У своєму виступі Патріарх УПЦ КП Філарет розповів про глибокі враження від побаченого у музеї. На його думку, нелюдські звірства Голокосту навряд чи повторяться у майбутньому, однак зло може статися в іншому вигляді, якщо люди будуть байдужі до його зародження на самому початку. Патріарх відзначив, що свобода вибору для людини не передбачає права на зло, натомість люди повинні стати сіячами добра та любові.

Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) зауважив: “Ми представляємо мільйони людей, які у свої найгірші моменти життя – як і всі люди – могли б схиляти до ненависті та нетерпимості. Але наша українська делегація сьогодні тут разом – і, найголовніше в Україні – наполягає на тому, що ми, їх лідери, відкидаємо подібне ставлення. Разом із тими, хто залишився в живих після Голокосту, ми проголошуємо: «Ніколи більше». І ми молимося, щоб Україна і всі країни могли б позбутися антисемітизму, раз і назавжди”.

Старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко повідомив, що, готуючись до цієї поїздки, він віднайшов чимало свідчень про те, як у роки війни десятки євангельських християн України рятували євреїв, інколи ціною власного життя. Зібрані факти він запропонував дослідити та долучити до інших свідчень, що зберігаються та згадуються у музеї. Михайло Паночко також закликав євреїв нинішнього покоління протягнути руку примирення українцям та вшанувати їх жертовні вчинки.

Як повідомляв ІРС, 24 квітня Палата Громад парламенту Канади одноголосно прийняла заяву про вшанування спадку митрополита Андрея Шептицького, який у роки Другої світової війни врятував від вірної загибелі майже дві сотні євреїв.

З 22 по 29 квітня делегація Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відвідала Канаду та США на запрошення ініціативи «Українсько-єврейська зустріч».