• Головна
  • Новини
  • Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступила проти ліквідації Держкомнацрелігій та Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі...

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступила проти ліквідації Держкомнацрелігій та Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі

16.12.2010, 15:06
Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступила проти ліквідації Держкомнацрелігій та Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі - фото 1

Позачергове засідання Всеукраїнської Рада Церков і релігійних організацій під головуванням Василя Райчинця, Старшого пресвітера Союзу вільних церков християн євангельської віри України, выдбулася 14 грудня у приміщенні столичного храму Німецької євангелічно-лютеранської Церкви.

Позачергове засідання Всеукраїнської Рада Церков і релігійних організацій під головуванням Василя Райчинця, Старшого пресвітера Союзу вільних церков християн євангельської віри України, выдбулася 14 грудня у приміщенні столичного храму Німецької євангелічно-лютеранської церкви. За повідомленням Інституту релігійної свободи, учасники засідання розглянули комплекс питань державно-церковних відносин, актуальність яких викликана адміністративною реформою та податковими новаціями.

vrciro1b.jpg

Глави Церков і релігійних організацій були одностайні у тому, що в Україні має існувати єдиний державний орган у справах релігій. Вони висловили занепокоєння тим, що ліквідація та розпорошення функцій Держкомнацрелігій серед інших органів виконавчої влади зашкодить суспільній злагоді та державно-церковному діалогу.

Як зауважив єпископ Євстратій (Зоря), представник УПЦ Київського Патріархату, таке рішення Глави держави відкриває шлях до внесення поспішних змін у Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», які можуть зашкодити релігійній свободі та публічному діалогу конфесій з державою. Оскільки саме цим Законом передбачено функціонування державного органу у справах релігій з відповідними повноваженнями щодо проведення державної політики у сфері релігії та реєстрації релігійних організацій.

Думку єпископа продовжив Патріарх Любомир (Гузар), Глава Української Греко-Католицької Церкви. Він зауважив, що в державі має існувати механізм державно-церковних відносин, який би забезпечував постійний діалог конфесій з керівництвом країни з актуальних питань. За його словами, у зв’язку з ліквідацією Держкомнацрелігій вести цей діалог буде складніше, адже навіть при ухваленні такого важливого рішення не було проведено попередніх консультацій з конфесіями.

У свою чергу Яків Дов Блайх, Головний рабин м. Києва та України, запропонував Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій сформулювати конкретні пропозиції в цьому контексті, які обговорити з відповідальними особами в Адміністрації Президента України з метою знайдення оптимальних і взаємоприйнятних рішень нагальних державно-конфесійних викликів.

За наслідками обговорення Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій одностайно ухвалила звернення до Президента В.Януковича з проханням відновити в Україні роботу державного органу у справах релігій. На думку Ради, прийнятним варіантом в контексті адміністративної реформи було б утворення Державної служби національностей та релігій – із повноваженнями щодо реєстрації релігійних організацій та усіма іншими функціями, передбаченими статтею 30 чинного Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Коментуючи інформацію представника Держкомнацрелігій про розробку нової редакції Закону про свободу совісті, президент Українського Біблійного Товариства Григорій Комендант запропонував не змінювати чинний Закон, щоб зберегти свободу віросповідання та наявний на сьогодні баланс у міжконфесійних відносинах.

Також глави та представники конфесій висловили занепокоєння у зв’язку з ініціативою Глави держави ліквідувати Національну експерту комісію України з питань захисту суспільної моралі.

Зі свого боку Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила підтримку діяльності НЕК з питань захисту суспільної моралі. У зв’язку з цим Секретаріат Ради підготує спеціальне звернення відносно необхідності збереження як цієї Комісії, так і чинного Закону України «Про захист суспільної моралі» з можливістю його вдосконалення.


У позачерговому засіданні ВРЦіРО взяли учать Глави та повноважні представники:

  • Української Православної Церкви (в єдності з Московським Патріархатом),
  • Української Православної Церкви Київського Патріархату,
  • Української Греко-Католицької Церкви,
  • Української Автокефальної Православної Церкви,
  • Римсько-католицької церкви в Україні,
  • Всеукраїнського Союзу об'єднань євангельських християн – баптистів,
  • Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п'ятидесятників,
  • Церкви адвентистів сьомого дня,
  • Української Християнської Євангельської Церкви,
  • Союзу вільних церков християн євангельської віри України,
  • Української Лютеранської Церкви,
  • Німецької євангелічно-лютеранської Церкви України,
  • Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви,
  • Об'єднання іудейських релігійних організацій України та
  • Українського Біблійного Товариства.

Довідка: Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій плідно працює вже протягом майже 15 років. Представлені у Раді конфесії загалом об’єднують понад 95% усієї релігійної мережі України.