• Головна
  • Новини
  • Тему примирення в сім’ї розглянули під час Суспільного тижня УГКЦ в Харкові...

Тему примирення в сім’ї розглянули під час Суспільного тижня УГКЦ в Харкові

11.12.2009, 12:41
Тему примирення в сім’ї розглянули під час Суспільного тижня УГКЦ в Харкові - фото 1
У рамках ІІІ Суспільного тижня УГКЦ 9 грудня у Харкові відбулась конференція на тему «Примирення в християнській сім'ї як неоціненне свідчення в сучасному світі».

Xarkiv.jpgХАРКІВ — У рамках ІІІ Суспільного тижня УГКЦ 9 грудня у Харкові відбулась конференція на тему «Примирення в християнській сім'ї як неоціненне свідчення в сучасному світі». Зустріч мала екуменічний характер, у ній взяли участь представники різних релігійних конфесій міста.

Загальною темою Суспільного тижня УГКЦ у 2009 році є «Примирення як Дар Божий». Доктор диякон Ігор Шабан, голова екуменічної комісії УГКЦ, визначаючи основні завдання зустрічі, наголосив, що Суспільний тиждень УГКЦ покликаний привернути увагу до освіти та науки; проблем людей неповносправних, ув'язнених, а також сиріт. Метою Тижня є підтримка соціальних програм, стимулювання проведення досліджень, дискусій і дій на місцевому та державному рівнях; обмін досвідом між християнськими конфесіями.

Учасники конференції відвідали соціальний центр «Де Поль Харків» (вул. Костьольна, 2), директором якого є римо-католицький священик о. Віталій Новак. Центр відкрили 2006 року при римо-католицькому храмі св. Вінкентія де Поля. У соціальному центрі працюють священнослужителі, фахівці соціальної сфери (педагоги, психологи, юристи та ін.), а також сестри із згромадження Милосердя святого вінкентія де Поля.

Під час зустрічі монахині поділилися з учасниками своїм досвідом праці у Центрі денного перебування для дітей, що опинились на вулиці, та провели ознайомчу екскурсію.

Також учасники конференції відвідали церкву Євангельських християн - баптистів (вул. Тимирязева, 56). При храмі діє Центр допомоги людям, які перебувають у місцях позбавлення волі. Соціальну роботу здійснюють капелани - прихожани цієї церкви. За словами Віктора Дудки, відповідального за капеланське служіння, місія охоплює усі тюремні заклади Харкова та Харківської області.

У Харківському осередку Спілки української молоді учасники заходу ознайомились з освітніми, культурницькими та іншими програмами, що здійснюються за участю осередку, в тому числі зустрічі з молоддю, які регулярно тут проводить духовенство УГКЦ.

Отець Сергій Коваль, настоятель храму УГКЦ Покрова Пресвятої Богородиці у с. Вільче, Вовчанський р-ну, Харківської обл., у завершальній доповіді зазначив, що наявність соціальних проблем у нашому суспільстві здебільшого виникає через брак християнських цінностей в українських сім'ях.

Суспільний тиждень УГКЦ, як інформує сайт «Milites Christi Imperatoris» («Воїни Христа Царя») відбувається вже втретє, у Харкові — вперше. Цьогоріч, окрім Харкова, зустрічі відбуваються у Києві, Одесі, Донецьку, Кіровограді та Луцьку.

Практику проведення Суспільних тижнів УГКЦ в Україні започаткував митрополит Андрей Шептицький у 1939 р. УГКЦ відродила цю традицію в 2008 р., а Синод єпископів УГКЦ благословив зайнятись організацією Суспільного тижня УГКЦ двом комісіям: Екуменічній та Справедливість і Мир.