• Головна
  • Новини
  • У Львові відбувся ІІ Всеукраїнський форум католицьких молодіжних лідерів та душпастирів...

У Львові відбувся ІІ Всеукраїнський форум католицьких молодіжних лідерів та душпастирів

21.10.2019, 11:47
У Львові відбувся ІІ Всеукраїнський форум католицьких молодіжних лідерів та душпастирів - фото 1
18-19 жовтня, у Львові, у Патріаршому домі, пройшов ІІ Всеукраїнський форум молодіжних лідерів та душпастирів УГКЦ і РКЦ.

18-19 жовтня, у Львові, у Патріаршому домі, відбувся ІІ Всеукраїнський форум молодіжних лідерів та душпастирів УГКЦ і РКЦ. Про те, якою є сучасна молодь, чого вона бажає та як залучити більше молодих людей до спільнот – на ці та інші актуальні теми говорили впродовж першого дня Форуму.

ІІ Всеукраїнський форум католицьких молодіжних лідерів та душпастирів

о. Роман ДемушСпочатку відбулася презентація післясинодального повчання «Cristus vivit», яке представив о. Роман Демуш, член Комісії у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. За його словами, в цьому повчанні Папа Франциск уникає «офіціозу» та намагається дотримуватися «відкритого» стилю: звертається на «ти», щоб кожна людина змогла відчути себе адресатом цього документа. Загалом у «Cristus vivit» Понтифік піднімає чимало актуальних питань, наприклад, що говорить Боже Слово про молодь, а також пише про душпастирство молоді. Крім того, священник виокремив три основні меседжі, про які зауважує Папа, – це «Бог тебе любить», «Ісус Христос тебе спасає», а також «Він живе!»

«Попри мрії, емоції, бажання змінювати, ейфорію і запал, який притаманний молодим людям, важливо, щоб вони пам’ятали про свою історію та зв’язок із традицією свого народу, а також брали до уваги досвід старших», – зазначив о. Роман Демуш.

Згодом відбулася панельна дискусія «Соціально-психологічний образ молодої людини: бізнес, громадський сектор, влада, Церква», у якій взяли участь такі спікери: Володимир Перун (відділ розвитку Львівської міської ради), Тарас Маселко (керівник відділу PR та комунікацій Холдингу емоцій «!FEST»), Соломія Меланка Романюк (комісія у справах молоді Паризької єпархії УГКЦ, Нідерланди), о. Ростислав Пендюк (голова Патріаршої Комісії у справах молоді УГКЦ), Христина Мокрій (Львівський обласний молодіжний центр).

«Потрібно дати людині відчуття важливості в певному процесі, бо коли вона щось робить і творить, тоді молода особа буде розповсюджувати це між своїми колегами, друзями і буде залучати їх до цієї діяльності теж», – вважає Володимир Перун і додає, що молодь бажає здобувати досвід та реалізовувати різні проекти, тому необхідно ефективно комунікувати з нею.

Презентація

А Соломія Меланка Романюк вважає, що молоді важливо ставити серйозні запитання, і щоб молоді особи могли також бути інакшими.

«Коли молоді люди приходять приходять до нас, то важливо вміти їх вислухати (почути). Адже вони приходять зі своїми ідеями, вони хочуть себе реалізувати, хоча не завжди знають, як це зробити», – зауважила Христина Мокрій.

На думку Тараса Маселка, молодь не любить, коли її критикують, а любить, коли довіряють. Адже далеко не завжди гроші мотивують молодих людей щось робити. Тому в роботі з молоддю важливо дотримуватися методу «спроб і помилок». «Якщо ми будемо працювати з молоддю, то все в наших руках. Якщо ми дамо ініціативу в їхні руки, то не факт, що все буде так погано», – підкреслив Тарас.

учасники події змогли попрацювати в групах

Пізніше учасники події змогли попрацювати в групах. Крім того, вони взяли участь в театральному майстер-класі від спільноти «Благословення», під час якого відвідувачі не лише побачили театральні сценки, а й могли поставити питання представникам спільноти та почути їх досвід такого виду служіння.

театральному майстер-класі від спільноти «Благословення»

Опісля відбулася Свята Меса з єпископом-помічником Львівської архидієцезії РКЦ владикою Едвардом Кавою. Він звернувся до присутніх зі словами, що надзвичайно важливо проголошувати не себе, а Бога. Ба більше, варто плекати передусім живу віру та харизму, бо Церква дуже потребує молодь.

єпископ-помічник Львіської архидієцезії Едвард Кава

«Ми хочемо в Церкві бачити молодь, ми її шукаємо і дуже потребуємо, – сказав єпископ-помічник Едвард Кава. – Ви є тим скарбом, яким Церква радіє. Тому нехай цей Форум принесе рясні плоди і для душпастирів, і для вас, щоби дійсно наша Церква (РЦК та УГКЦ) була живої Церквою (для України)».

Молитва, обговорення, праця в групах, представлення організацій, ігри та підбивання підсумків – саме так минула друга, завершальна частина Форуму. Другий день форуму розпочався з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив Митрополит Львівський УГКЦ владика Ігор Возьняк. Він у своєму слові на завершення Богослужіння побажав учасникам Форуму продовжити слідувати шляхом, який веде до Всевишнього. «Справжні лідери повинні слідувати за Богом!» – закликає митрополит.

Під час Літургії

Згодом відбулася панельна дискусія «Як євангелізувати молодь в медійному просторі?», у якій взяли участь такі спікери: Марічка Галюк (мотиваційна спікерка у «Проєкті Молодої Християнки»), Падре Серж (о. Сергій Гончаров – редемпторист, блогер), о. В’ячеслав Гриневич (Католицький Медіа-Центр). Захід модерував о. Міхал Воцял (Комісія душпастирства молоді РКЦ). Впродовж дискусії спікери говорили про важливість соцмереж і медіа для євангелізації молоді, а також ділилися своїми міркуваннями, досвідом та давали поради, як краще використовувати й застосовувати ці ресурси для себе та інших.

Панельна дискусія

«Шлях євангелізації – це шлях деміфологізації. У суспільстві є чимало міфів та упереджень про Церкву. Тому люди не підуть туди відразу, щоб дізнатися, а як там є всередині… Вони не будуть їсти хліб з цими людьми, про яких думають дуже погано. Тож шлях медіакомунікації, принаймні для мене, є шляхом деміфологізації, – вважає Падре Серж (о. Сергій Гончаров). – Важливо говорити й про те, що серед учнів Ісуса Христа був Юда, а не тільки про те, що у нас все чудово і прекрасно».

А для Марічки Галюк Instagram став ідеальним інструментом для євангелізації. Ба більше, на своїй сторінці вона ділиться зі своїми підписниками усім тим, що є у неї на серці.

«Я переконана, що такий інструмент як Instagram є дуже зручним для проповіді Євангелія. Я радію, що саме так можна робити, бо більше не потрібно бігати за людьми на вулиці та говорити: «Ісус вас любить, покайтеся!» Ми можемо проповідувати своїм стилем життя, а також говорити про свої переживання і провини, про те, як ми боремося з болем, – переконана блогерка Марічка Галюк. Християнське життя – це не є якийсь рожевий глянець з біблійним контекстом, бо у всіх нас є якісь випробування, однак саме з Богом ми можемо їх подолати».

А о. В’ячеслав Гриневич вважає, що для молодіжних лідерів та душпастирів важлива освіта, а також вміння зрозуміти одне одного.

Спікери дискусії стверджують, що освітні заходи важливі для лідерів церковних спільнот для того, щоб пояснювати, що публікація в інтернеті – це не завжди означає гординю, а дуже часто – це шлях євангелізації нашого християнського свідчення.

Ярмарка організацій

Пізніше учасники події змогли попрацювати в групах. Крім того, вони взяли участь у ярмарці організацій: кожен з учасників презентував свою спільноту, зокрема ділився планами на майбутнє, а також про те, які виклики є у його спільноті та як краще покращити роботу в ній тощо.

«Кажуть, що молодь байдужа, але тут зібрались молоді люди й священники, яким не байдуже. Ви мали мільйон можливостей, як провести ці два дні, але вирішили бути тут. А ще кажуть, що українцям складно єднатись. Проте серед вас є люди з різних регіонів, віку і двох Церков, однак всі ми знаходимо спільну мову. Отож, все можливо, якщо захотіти», – заявив на завершення Форуму о. Ростислав Пендюк, голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

Виступає о. Ростислав

До слова, фото та відео з подій можна переглянути на сторінці Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ у Facebook. Повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Світлини Оксани Войтко