• Головна
  • Новини
  • У Києві молитовно згадали дитячі жертви світових збройних конфліктів...

У Києві молитовно згадали дитячі жертви світових збройних конфліктів

05.06.2016, 09:29
У Києві молитовно згадали дитячі жертви світових збройних конфліктів - фото 1

У суботу, 4 червня, під аркою Дружби народів у Києві представники мусульманської спільноти провели спільну молитву (дуа), присвячену Міжнародному дню безневинних дітей-жертв агресії згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (№ ES-7/8). Представники різних діаспор, а також небайдужі громадяни згадали усіх дітей, які постраждали від збройних конфліктів у світі, а зокрема й в Україні.

exklusiv.gifУ суботу, 4 червня, під аркою Дружби народів у Києві представники мусульманської спільноти провели спільну молитву (дуа), присвячену Міжнародному дню безневинних дітей-жертв агресії згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (№ ES-7/8). Представники різних діаспор, а також небайдужі громадяни згадали усіх дітей, які постраждали від збройних конфліктів у світі, а зокрема й в Україні.

молитва_1.jpg

«Відповідальність за страждання дітей завжди лежить на дорослих, - заявив у своєму виступі муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов. – Діти, які не змогли захистити себе від насилля – це наша провина, горе та гріх. Ми молимось за те, щоб люди припинили кровопролиття, щоб щоденно дбали про дітлахів. Молоде покоління – це немов докір нам, тому що ми не змогли захистити їхнє щасливе дитинство».

До молитви на площі долучились не лише представники ДУМУ «Умма», а й діаспори з Африки та арабських країн, кримські татари та громадяни Пакистану. Вони хотіли молитовно вшанувати пам'ять усіх загиблих та постраждалих від війни дітей, а особливо тих, які стали жертвами конфліктів в Україні, Сирії та Палестині.

молитва_2.jpg

Керівниця жіночої ГО «Марьям» Сюзанна Іслямова підкреслила, що ця молитва також приурочена і до Дня захисту дітей, який відбувся 1 червня. Вона вважає, що під час терактів та кровопролиття треба особливу увагу звертати на дітей, які залишаються без батьків, житла, їжі або навіть води. Її слова підтримала директор гімназії «Наше майбутнє» Віра Фриндак, додавши, що кількість невинних жертв у світі лише зростає: «Більше 230 млн дітей постраждали від воєн у світі, з них  більше 500 тисяч дітлахів з Донбасу, про що говорять дані ООН. Наша молитва за них звучить за два дні до початку священного місяцю Рамадану – часу посту та милосердя для кожного мусульманина. І тому ми закликаємо завзято молитись за звільнення України, встановлення миру та безпеку для кожної дитини у різних куточках світу».

молитва_4.jpg

Від представників кримської діаспори слово узяв Айдер Рустамов, голова Комітету духовних цінностей кримських татар. Він був здивований почути пісні та побачити танці на Європейській площі, оскільки вважає цей день жалобним, днем пам’яті про невинно загиблих дітлахів. «Сьогодні ми просимо проявити співчуття та солідарність з постраждалими та загиблими, - додав він. – Не забуваймо, що діти страждають і в Криму, де особливо утискають практикуючих мусульман. Всі чоловіки, яких катували, викрадали, які «зникали» - за їхні плечами лишились діти. Це крик душі, прохання про всі можливі дії, аби зупинити це насилля на півострові».

молитва_5.jpg

Окрім спільної молитви, усі присутні просили прощення у Бога за те, що вони не змогли зберегти дітей, забезпечити їм мирне та безтурботне дитинство. Наприкінці заходу діти з різних країн стали у центр площі, тримаючи прапори України та Сирії. Разом з дорослими вони виконали державний гімн України та привітали усіх мусульман з прийдешнім Рамаданом.