• Головна
  • Новини
  • Викладачі українських вишів взяли участь у міжнародному симпозіумі в Римі...

Викладачі українських вишів взяли участь у міжнародному симпозіумі в Римі

26.06.2013, 09:30
Цьогорічний симпозіум, що відбувся за підтримки Міністерства освіти та Міністерства закордонних справ Італійської Республіки, зібрав близько 800 викладачів вишів з усього світу, більшість яких із Середземноморського регіону.

З 20 по 22 червня в Римі проходив міжнародний симпозіум викладачів вишів на тему: «Культури перед Богом. Виклики, дослідження, перспективи від Середземномор’я до світу». Організатором симпозіуму впродовж 10 років є Відділ у справах університетського душпастирства Римського вікаріату.

Цьогорічний симпозіум, що відбувся за підтримки Міністерства освіти та Міністерства закордонних справ Італійської Республіки, зібрав близько 800 викладачів вишів з усього світу, більшість яких із Середземноморського регіону.

Інавгураційна церемонія симпозіуму відбулася 20 червня в Римській мерії (Кампідольйо). Зі словами привітання до учасників звернулися мер Рима Іґнаціо Маріно, президент регіону Лаціо Нікола Дзінґаретті, міністр освіти Італії Марія Кйара Кароцца та кардинал Аґостіно Валліні, Вікарій Святішого Отця. Останній, розкриваючи тему симпозіуму, запитав учасників зустрічі: «Сучасна культура, чи радше культури, оскільки глобальний світ говорить про множинність форм культури, залишає місце для Бога?».

Наступного дня найбільші римські виші (державні, приватні та папські) в рамках симпозіуму організували 22 конференції, щоби проаналізувати зв’язок між головною темою («Культури перед Богом») та 4 напрямками культури: антропологічно-юридичною, науково-технічною, економічно-соціальною та мистецько-літературною. Загалом, із доповідями виступили близько 300 професорів. Ввечері, 20 червня, в Аудіотріум Антоніянум відбулася зустріч на тему: «Космос та Бог» із доповіддю всесвітньовідомого науковця проф. Антоніо Дзекікі. Учасники мали нагоду послухати свідчення італійських астронавтів, що беруть участь у програмах дослідження космосу Італійської космічної агенції.

Закінчився симпозіум наступного дня круглим столом на тему: «Від Середземномор’я у світ: нова культура», на якій підведено підсумки конференцій та особливу увагу приділено темі: «Інвестування у культуру для молоді». Зі словами привітання виступив міністр закордонних справ Італії Массімо Канева. Наприкінець монс. Леуцці, єпископ-помічник Римської єпархії, подякував учасникам та організаторам симпозіуму й оголосив тему наступної зустрічі, що відбудеться в жовтні 2014 в Римі: «Ідея університету».

Цього року Україну на симпозіумі представляли викладачі зі Львова від Комісії у справах молоді УГКЦ та вперше взяли участь викладачі від Центру академічного душпастирства Київської архиєпархії, зокрема ректор Київського національного лінгвістичного університету проф. Роман Володимирович Васько, проректори Банківського університету Національного банку України та викладачі Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Ділиться враженнями Ярослава Федорів, кандидат філологічних наук, доцент НАУКМА: «На мою думку, для освітян дуже важливо мати можливість долучатися до таких подій. І не лише в ролі пасивних споглядачів, але й брати участь активно, безпосередньо. Адже ефективно ділитися й обмінюватися досвідом можна лише в діалозі, який зароджується, коли маємо що сказати і хочемо це зробити».

«Участь наших викладачів у таких заходах надзвичайно важлива, адже вони мають можливість бути в курсі сучасних тенденцій в європейській освіті, послухати доповіді провідних спеціалістів із різних галузей та, що головне для нашого Центру, зрозуміти, що наука і релігія мають іти пліч-о-пліч у супроводі людини в пошуках Істини та вихованні гармонійної особистості», - повідомив голова Центру академічного душпастирства о. Володимир Мальчин, який супроводжував київську групу до Рима.

«Сподіваємося, й уже працюємо над тим, щоб наші викладачі на наступному симпозіумі були не лише слухачами, але виступили із змістовними доповідями. Адже наш професійний рівень не поступається європейському», - відзначив священик відповідальний за академічне душпастирство. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.