В УГКЦ хочуть створити єдине молодіжне середовище

26.03.2012, 18:25
В УГКЦ хочуть створити єдине молодіжне середовище - фото 1

Наслідком організованої 24-25 березня 2012 р. Комісією у справах молоді УГКЦ Всеукраїнської конференції «Духовна формація та моральне виховання молоді» стало обрання її учасниками 20 молодих осіб, які взяли на себе відповідальність за формування концепції єдиного молодіжного середовища Української Греко-Католицької Церкви.

Всеукраїнська конференція «Духовна формація та моральне виховання молоді»exklusiv.gifНаслідком організованої 24-25 березня 2012 р. Комісією у справах молоді УГКЦ Всеукраїнської конференції «Духовна формація та моральне виховання молоді» стало обрання її учасниками 20 молодих осіб, які взяли на себе відповідальність за формування концепції єдиного молодіжного середовища Української Греко-Католицької Церкви. Конференція об’єднала близько ста лідерів християнських спільнот, організацій та загалом активної молоді УГКЦ з різних областей України.

о. Ростислав ПендюкПершочерговим завданням конференції стало поєднання праці активних молодих мирян. Голова Комісії у справах молоді УГКЦ о. Ростислав Пендюк, коментуючи завдання конференції, наголосив: «Ідея єдності християн аж ніяк не є новою. Ісус Христос молився: «Щоб усі були одно» (Ів. 17, 21), і те, що ми не втілюємо цієї ідеї, є викликом для нас. Мусимо подолати усі розбіжності, які ділять наші спільноти та окремих осіб, мусимо усі разом побачити ту високу і світлу мету, до якої нас кличе Господь, і взятись до спільної праці. Важко очікувати, що можна одним закликом чи однією подією створити цю єдність. Вона вимагатиме багато молитви і праці від кожного зокрема, від спільнот, парафій, але це єдиний спосіб змінити світ на краще».

Запропоновану Комісією у справах молоді УГКЦ ідею змін в існуючому молодіжному середовищі розвинули доповідачі: сестра-служебниця Ореста (Львів), салезіянин о. Максим Рябуха (Дніпропетровськ), медіа-експерт Олександр Доброєр (Одеса).

Сестра ОрестаСестра Ореста прикладом діяльності Митрополита Андрея Шептицького, який ініціював створення молодіжних організацій – «Обнова», «Католицька акція української молоді», відкривав перед молоддю нові можливості, наголосила на важливості співпраці молоді та Церкви, об’єднання молодіжних зусиль заради однієї мети. «Учіть не оглядатися на поміч уряду і краю, а власною ініціативою дороблятися самостійного життя», — говорив Митрополит Шептицький.

о. Максим Рябуха«Молодь прагне змінити світ, що є не так її бажанням, як потребою, що виходить від Бога, а тому вимагає відповідальності за свої дії, за несення Христа своїм близьким», – підкреслив о. Максим Рябуха. «Оскільки реальні зміни здійснюються в середовищі осіб зі спільними цінностями, інтересами, потрібно об’єднувати зусилля. Відповіді, які дає світ, не втамовують спрагу молоді, вони нераз розчаровують. Позбутися страху ставити питання, діяти, а також “зробити Церкву своїм домом”», — завдання, які поставив перед молодими мирянами о. Максим.

Олександр Доброєр«Те, якими ми є сьогодні – наслідок мрій, якими ми хотіли бути п’ять років тому, і це вплив наших друзів, яких ми мали п’ять років тому», – сказав медіа-експерт з Одеси Олександр Доброєр. Тому, за словами доповідача, потрібно чітко усвідомити наші цілі, визначити шлях та «шукати платформу, яка буде єдністю не тільки для зібраних у цьому залі, а яка може бути фундаментом, до якого долучаються всі ті, хто стоять на боці Бога».

Робота в малих групахУчасникам конференції в малих групах запропонували обговорити три теми: як вони бачать ідеальне молодіжне середовище УГКЦ у 2020 році, які кроки для цього потрібно зробити і які перші два кроки. За словами о. Ростислава Пендюка, після виступів головних спікерів дискусія в малих групах виявилася дуже натхненною і продуктивною. Учасники занотували десятки пропозицій, варіантів кроків та бачень розвитку своєї Церкви. «Це дуже важливо, що молодь не займає пасивної позиції в Церкві, а бажає бути її активною частиною і пропонує власне бачення розвитку “своєї Церкви”», — зауважив в коментарі РІСУ о. Ростислав.

Як повідомили РІСУ в Комісії у справах молоді УГКЦ, «Духовна формація та моральне виховання молоді» – одна з ряду щорічних пособорових конференцій, що проводяться Комісією в контексті постанов IV сесії Патріаршого собору УГКЦ "Молодь у Церкві третього тисячоліття" (2007 р.) з метою розвитку молодіжного апостоляту. Також вона є втіленням програми УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Комісія запрошу’ зацікавлених долучитись до проекту — контактний телелефон: 097 5888554, писати на: [email protected]

Розмова на конференції  

Світлини зі сайту "Дивенсвіт"