• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ закликав молодь віддавати перевагу реальному, а не віртуальному життю...

Глава УГКЦ закликав молодь віддавати перевагу реальному, а не віртуальному життю

05.03.2012, 13:06
Глава УГКЦ закликав молодь віддавати перевагу реальному, а не віртуальному життю - фото 1
Про соціальні мережі, харизматичний рух, аборти, піст і патріотизм спілкувалася молодь Тернополя із Главою УГКЦ Патріархом Святославом (Шевчуком) увечері 4 березня.

Молодь_і_УГКЦ.jpgПро соціальні мережі, харизматичний рух, аборти, піст і патріотизм спілкувалася молодь Тернополя із Главою УГКЦ Патріархом Святославом (Шевчуком) увечері 4 березня.

На зустріч з юнаками і дівчатами владика приїхав після тижневого перебування в Унівському монастирі. Охочих послухати розмову було стільки, що у залі “Українського дому “Перемога” на 400 глядачів усі не вмістилися – багато-хто стояв між рядами і в дверях.

Також учасниками розмови стали усі охочі завдяки онлайн-трансляції на місцевих новинних інтернет-порталах, повідомив кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

«Зараз я готую аудіодиск із відповідями на питання молоді. Не знаю, чи хтось із присутніх уже надіслав свої запитання, але постараюся всім відповісти», – почав розмову Глава УГКЦ.

А поміж тим, свої запитання присутні могли задавати як усно, через мікрофон, так і через записки, які у залі збирали волонтери. І першим було питання про піст.

«Що для мене піст? Пригадую, коли я ще був дитиною, то мій дідуньо так процесійно забирав телевізор і відносив його на стрих. То означало, що програму “Час” ми не будемо дивитися,» – жартував владика.

У дім Шевчуків в час посту приходили сусіди, співали «Ой сину, сину, за яку провину…»

«Я ще то не зовсім розумів, але мені бабця пояснила,” – продовжував співрозмовник.

Піст, як розповідає глава Церкви, це час розквіту людини, час здобування духа, адже коли приходить піст, християнин повинен пробудитися».

Натомість у темі соціальних мереж молодих людей цікавить, як виявляється, межа заангажованості у них.

«Сьогодні новітні засоби комунікації дають прекрасну нагоду до спілкування. Але спілкування – це спосіб між особового контакту. І якщо ти вмієш спілкуватися з живою людиною, то соціальна мережа допомагає. Я був єпископом в Аргентині. Це країна, що у шість разів більша за Україну. І по ній розкидані 15 наших священиків. Навіть дзвонити до них щодня було дорого. Тому ми спілкувалися через Skype. І от я питаю священика, чи все добре? Він каже, що так. А я йому: “Ой, бачу, що не все – твоє ліве око каже…» із посмішкою розповідає Патріарх Святослав.

Але для того, аби розуміти людину на відстані, потрібно її знати у реальному житті, наголошує він.

«Якщо, наприклад, замінювати живе спілкування між особами віртуальним, то є велика небезпека втратити різницю між живою і віртуальною дійсністю. Я мав приятеля, який довго спілкувався з дівчиною через соціальні мережі. Дуже довго це все тривало, а потім було велике здивування, що вони – сусіди, і живуть через стіну одне від одного. Тому зустрічайтеся між собою! Потрібно бути господарями свого часу», – підсумовує першоієрарх.

Питали хлопці й дівчата також про молитву, харизматичний рух і те, що владика думає про тезу “Усі релігії ведуть до Бога”. На це була відповідь, що ще святий апостол Павло закликав молитися постійно, а не стільки-то годин у день. І шлях до цього – посвячувати Богу все, що плануєш зробити. Блаженніший радить молоді молитву ранішнього намірення блаженного Климентія Шептицького. Але молитва – це не повторювання якихось магічних формул чи розмова з порожнечею. І тому УГКЦ заохочує своїх вірних читати Святе Письмо. Це добра нагода молитви, наприклад, для студентської молоді, пояснює Глава УГКЦ. Читання Святого Письма – це коли ти розмовляєш з Богом, а Бог – із тобою.

«Харизматичний рух дозволяє відкрити присутність Духа Святого у нас. Бо він у нас є, але ми часто цього не знаємо…», – говорить владика.

Водночас Глава УГКЦ звертає увагу молоді, що хоча різні релігії – вираз людського пошуку Бога, християнство відрізняється від них тим, що у ньому сам Бог шукає людину.

«Виконати Божі заповіді, покладаючись тільки на людську силу, неможливо. Недостатньо бути добрим християнином, тільки не роблячи зла. Бути християнином означає отримати від Христа ту силу, святість і досконалість, яку має тільки Бог. Християнин – це особа, яка ніколи не може погодитися зі злом. І дуже важливо навчитись не відповідати злом на зло. Християнин – це особа у середовищі зла, яка може його нейтралізувати, не дати йому себе опанувати. І тоді зла буде потроху меншати. Це не можна по-людськи пояснити. Християнин – свідок Божої любові, святості. І межі тут немає. Знаєте, яке є грецьке слово на означення нашого слова “свідок”? “Мартірос” – мученик. Отож варто починати з прощення і радикального неприйняття зла. А там побачимо», – відповідав владика.

Завершилася зустріч питанням про патріотизм. «Якщо виховання не має патріотичної складової, то воно має великий недолік. Тому що патріот – той, хто любить свою батьківщину, народ, землю, культуру, яка його годує. Якщо ми не любитимемо тих, хто нас любить, то як ми будемо любити наших ворогів?» – підсумував першоєрах.

Тернополяни подарували владиці шоколадну вервицю. Але жартома нагадали, що з’їсти її можна тільки після завершення посту.