• Головна
  • Теми
  • Міжрелігійний молодіжний семінар в Яремче зібрав студентів трьох національностей...

Міжрелігійний молодіжний семінар в Яремче зібрав студентів трьох національностей

04.08.2011, 07:55
Міжрелігійний молодіжний семінар в Яремче зібрав студентів трьох національностей - фото 1
Студенти трьох національностей – українці, поляки та євреї – взяли участь у VI міжнародному міжрелігійному молодіжному семінарі «Ковчег-2011 – Діти єдиного Бога».

seminar.gifСтуденти трьох національностей – українці, поляки та євреї – взяли участь у VI міжнародному міжрелігійному молодіжному семінарі «Ковчег-2011 – Діти єдиного Бога», який проходить з 27 липня по 4 серпня у Яремче. Український католицький університет шостий рік долучається до організації цього заходу. Через взаємопізнання до подолання стереотипів – основна місія зустрічі.

За повідомленням прес-служби УКУ, за тиждень роботи семінару учасники зустрілися з ученими, громадськими діячами, митцями трьох країн. Це, зокрема, історики Арон Вайс з Ізраїлю та Ярослав Грицак із України, дисиденти та правозахисники Мирослав Маринович та Семен Глузман, польський психолог Марія Ціхонь-Бітка, директор центру «Ткума» та директор музею історії євреїв України і історії Голокосту Ігор Щупак та інші.

До навчально-пізнавальної програми додалася й інтерактивна складова «Ковчегу»: дискусії, круглі столи, психологічні тренінги. Окремо пройшли український, польський та єврейський дні з майстер-класами для ближчого пізнання національної культури та традиції.

Український день «Ковчегу» відкрив історик, професор УКУ Ярослав Грицак, який говорив про питання історичної пам’яті. На його думку, українська історична пам'ять є глибоко поділеною і фрагментарною, це здебільшого (хоч і не зовсім) є ефектом останніх п’яти років. «До прикладу, питання мови – досить болісне для українців, тому його не варто розглядати на політичному рівні. А в Україні через мовне питання політики мобілізують свій електорат. На диво, попри розкол Україна функціонує як стабільне суспільство, життєздатність якого вища навіть, ніж у Росії», – зазначив історик.

Фільм Романа Ширмана «І буде новий день» про українсько-єврейські стосунки презентував віце-ректор УКУ Мирослав Маринович. «Спільна історія не може і не мусить бути уніфікованою, – зазначив правозахисник. – Ми постійно вважаємо і змушуємо інших думати, що наш погляд на історію єдино правильний. А історію потрібно позбавити вибухово агресивних сил, так би мовити розмінувати. Нам треба почути один одного, бо без розуміння болю наших народів не буде міжнаціонального порозуміння. На жаль, українці ще не пройшли процесу очищення пам’яті», – вважає Мирослав Маринович.

Організатори молодіжного семінару «Ковчег-2011 – Діти єдиного Бога» – Генеральне консульство Республіки Польща у Львові, Федерація польських організацій в Україні, центр вивчення Голокосту «Ткума» (Дніпропетровськ), Український католицький університет та Палац культури імені Гната Хоткевича за підтримки фонду «Допомога полякам на Сході» та американського єврейського розподільчого комітету «Джойнт».

Довідка:

Перший «Ковчег» стартував у 2006 року, і відтоді семінар проходить щороку. Попередні п’ять семінарів проходили в Унівській лаврі, де в роки Другої світової війни місцеві греко-католицькі священики рятували від газових камер єврейських, польських та українських дітей. Тематикою попередніх семінарів були переважно питання драматичної спільної історії українського, польського та єврейського народу.