• Головна
  • Новини
  • Редемптористська молодь світу вперше проводить свій з’їзд в Україні...

Редемптористська молодь світу вперше проводить свій з’їзд в Україні

11.08.2010, 13:37
Редемптористська молодь світу вперше проводить свій з’їзд в Україні - фото 1
На з’їзд прибуло сімнадцять делегацій з різних редемптористських провінцій світу.

redemp4.jpgexklusiv.gifІХ Міжнародний з’їзд редемптористської молоді «Львів 2010» з 9 по 14 серпня проходить у Львові. В Україні така зустріч відбувається вперше. Ця подія зібрала близько півтисячі учасників з парафій редемптористів України, Великобританії, Німеччини, Ірландії, Іспанії, Словаччини, Італії, Чехії, Португалії, Нідерландів, Бельгії, Франції, Польщі, Австрії, Білорусії та Канади. На з’їзд прибуло сімнадцять делегацій із різних редемптористських провінцій світу.

redempt1.jpgВперше такий з’їзд відбувся в Італії 1987 року за ініціативи молодих людей з різних країн, які співпрацюють з редемтористам. Як розповіла організатор з’їзду Галина Онишко, «Редемптористи підтримали цю ініціативу і вирішили, що такі зустрічі вже стануть традиційними і проводитимуться через кожні три роки й щоразу в іншій країні. Остання зустріч проходила в Ірландії, в Лімеріку, де представники з України здобули перше місце на пісенному конкурсі, що був своєрідною версією конкурсу «Євробачення». За словами Галини Онишко, наступну країну для зустрічі вибирають самі редемптористи. Організатор пояснила, що в Лімеріку обрали Україну, тому що Європа для них вже є відомою, а було прагнення побачити щось нове, а саме інший обряд. Практично всі редемптористи є римо-католиками, греко-католицькою є лише українська та словацька групи. На цьогорічному з’їзді є представники з Йорктона, із канадської групи греко-католицької української провінції.

redemp2.jpgКожна зустріч редемптористської молоді має свою тематику. Цього року молодь об’єднує гасло «Бути, як ти». Кожен день має свою окрему тему-гасло, наприклад, «Відкритися, як ти», «Цінувати, як ти», «Мовчати, як ти», «Жити, як ти». «В дообідній час учасники мають катехизу, а після цього дискусійні клуби, у яких вони роздумують над темами, які ми їм пропонуємо, – пояснила Галина Онишко. – У пообідній час проводяться майстер-класи: кожна країна привозить свій оригінальний майстер-клас і навчає інших учасників. Вечірні програми – це представлення, на яких кожна країна у різний спосіб розповідає про себе». Допомагають організаторам з’їзду п’ятдесят волонтерів із різних парафій та з різних міст (Чернігів, Вінниця, Тернопіль, Івано-Франківськ, Кам'янець-Подільський).

Своїми думками стосовно з’їзду поділився голова оргкомітету священик Роман Лагіш: «На цій зустрічі ми хочемо відкрити унікальність і красу візантійського обряду. Україна – країна золотоверхих храмів, чудно розписаних церков, пишних іконостасів і нашої духовності, якою ми можемо поділитися з молодими людьми, особливо коли майже 99 відсотків учасників – це представники латинського обряду, які в Україні вперше і вперше на східній Літургії. Я гадаю, що навіть, якщо один учасник повернеться до своєї країни з тим, що знайде якусь відповідь на труднощі і на життєві питання, – це і є успіх. Ми можемо назвати такі з’їзди фестивалями віри. Це те, що будує церкву як спільноту, це її міжнародне обличчя і це показує, що незалежно від віку, мови спілкування, кольору шкіри Христос може об’єднувати всіх. Я дуже радий, що це роблять отці редемптористи цьогоріч в Україні».

redemp3.jpg

Відкриття з’їзду редемптористської молоді відвідали Львівський архиєпископ Ігор (Возьняк) ЧНІ, представники Генеральної Управи ЧНІ о. Яцек Дембек та о. Альберт Ечебері, генеральна настоятелька Місіонерок Найсвятішого Ізбавителя с. Енеліз Герціг, протоігумен Львівської провінції ЧНІ о. Василь Іванів, протоігумени інших провінцій ЧНІ, мер Львова Андрій Садовий та інші представники міської влади.

На 12 та 13 серпня заплановані виставлення Плащаниці, Архиєрейська Служба Божа (візантійського обряду), зустріч редемптористів з архимандритом, концерт гуртів «ДримбаДаДзиґа», «П@п@ Карло» та ін.