• Головна
  • Новини
  • Бюст Леніна замінить фігуру античної богині в окупованому Криму...

Бюст Леніна замінить фігуру античної богині в окупованому Криму

26.07.2019, 13:21
Бюст Леніна замінить фігуру античної богині в окупованому Криму - фото 1
Одним із ініціаторів повернення бюсту Леніна на місце богині був голова ялтинського віділення Комуністичної партії Російської Федерації, депутат Ялтинської міськради Іван Павличенко.

Бронзову статую богині Флори в Нікітському ботанічному саду в Криму збираються демонтувати. На її місце встановлять мармуровий бюст Володимира Леніна. Одним із ініціаторів повернення бюсту Леніна на місце богині був голова ялтинського віділення Комуністичної партії Російської Федерації, депутат Ялтинської міськради Іван Павличенко.

Зробити таку перестановку ухвалив суд окупованого Росією Криму, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на “Крим. Реалії”.

Флора.jpg

Скульптуру Флори ботанічний сад отримав у подарунок на свій 200-річний ювілей 2012 року.

“Тоді її встановили на честь двохсотріччя саду, приїжджали всі керівники України і Автономної Республіки Крим, усі були задоволені. Але вчена рада тоді забула викреслити з реєстру пам’ятників культурної спадщини бюст Леніна. А з приходом Росії у 2014 році всі дані реєстру передали в тому ж вигляді, і вийшло, що сад самовільно демонтував пам’ятник культурної спадщини. Хоча ми його нікуди не викинули, він стоїть за 200 метрів від скульптури Флори коло будівлі музею саду, поруч із погруддям Молотову, якй з 1937 року займав місце, куди в в 1957 році встановили Леніна”, — розповів Андрій Паштетський, заступник директора Нікітського ботанічного саду.

Керівництво ботанічного саду змушене виконати судове рішення. “Апеляційний суд залишив у силі перше рішення суду, тому ми не можемо не виконувати його вимоги. Зрозуміло, що нам доведеться понести певні витрати — пам’ятник Флорі бронзовий, а бюст Леніна — мармуровий. Важать вони чимало, плюс, до постамента немає під’їзду для будівельної техніки. У скільки нам обійдеться відновлення “історичної справделивості”, я поки навіть не можу сказати. Але Флору ми обов’язково встановимо в якому-небудь мальовничому місці саду”, — пояснив Паштетський.