• Головна
  • Новини
  • У Сумах не впустили в ресторан темношкірого хлопця та дівчину у хіджабі...

У Сумах не впустили в ресторан темношкірого хлопця та дівчину у хіджабі

29.08.2018, 12:33

У Сумах молоду пару не пустили до ресторану, мотивувавши тим, що вони – іноземці. Громадянство офіціанти визначили за кольором шкіри хлопця та мусульманським вбранням дівчини. Вимагали від відвідувачів ще й показати паспорти, але ті відмовилися і почали боротьбу за свої права,

У Сумах молоду пару не пустили до ресторану, мотивувавши тим, що вони – іноземці. Громадянство офіціанти визначили за кольором шкіри хлопця та мусульманським вбранням дівчини. Вимагали від відвідувачів ще й показати паспорти, але ті відмовилися і почали боротьбу за свої права, повідомляє ТСН.

Ресторан, де трапився інцидент, розташований у центрі міста.

Пара заздалегідь забронювала столик, аби відзначити приїзд до Сум. Але, щойно вони стали на поріг, як офіціанти повідомили - до ресторану їх пустити не можуть. Їх насторожив колір обличчя хлопця та хіджаб дівчини

"Ми обмежуємо доступ тимчасово, в обслуговуванні теж відмовимо. Оскільки приватний заклад", - сказав офіціант.

Пояснення офіціантів, яке Дарія зняла на мобільний, її нареченого шокувало.

"Я не розумів, що відбувається, а коли вона пояснила мені – у мене стався шок. Але якщо б я був білим, блондином і мав блакитні очі?", - каже Халід Айман.

Він – громадянин Сомалі та підданий Великої Британії, Дарія – громадянка України, викладає в університеті. Вона давно мріяла познайомити нареченого зі своїм рідним містом, адже разом пара вже 7 років.

Вони одразу написали заяву до поліції – там обіцяли розібратися. Згодом до Дарії подзвонила і власниця закладу, але її вибачення лише шокували пару.

"Вона вибачалася дуже, але сказала: чому ви, коли зайшли, не показали паспорт, що ви є громадянкою України? Ми були просто шоковані. І вона сказала, що я вам дам тоді картку і якщо працівники змінюватимуться, то вони будуть знати, що ви зможете зайти. Тобто, ця ситуація буде повторюватися знову і знову. Якщо не ми – буде хтось інший", - каже Дарія.

У самому ресторані офіціанти, схоже, не надто переймаються тим, що сталося. Усі вони – студенти. Власниця закладу переконує - те, що сталося - прикрий випадок і не більше.

"Жодного расизму, жодного упепредженого ставлення у мене немає ані до іноземців, ані до наших", - зазначила власниця ресторану Людмила Мурай.

Хоча й не заперечує – місцевих іноземців тут знають в обличчя і справді не пускають, бо ті колись влаштували у ресторані погром.

"У нас обмеження є в цілях безпеки наших відвідувачів. Самі розумієте, чому. Особи арабської національності, скажемо так, був погром, викликали поліцію, як вони поводяться… – через наших дівчаток", - пояснила власниця ресторану.

Рестораном, після дзвінка Дарії, зацікавилося управління з питань захисту прав споживачів. Фахівці планують провести в ресторані позапланову перевірку – порушення, запевняють, очевидні.

"Порушення закону як про рекламу – тому що є певні ознаки дискримінації, закону про захист прав споживачів, тому що було відмовлено у наданні послуги. Ми це все перевіримо", - говорить керівник Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віталій Моїсеєнко.

За це керівниці ресторану загрожує штраф у 8 тисяч гривень. І не тільки, пояснюють юристи.

"Дії цих осіб підпадають під кримінальний кодекс. Тобто, порушення рівності громадян залежно від їхньої національної або релігійної належності. І санкції цієї статті передбачають штраф або обмеження волі на строк до 5 років", - каже адвокат Віктор Зацепін.

Пробачати пережите приниження Халід та Дарія не планують. Збираються і надалі відстоювати свої права.