• Головна
  • Проекти
  • ФСБшники влаштували «маски-шоу» під час молитви кримських мусульман...

ФСБшники влаштували «маски-шоу» під час молитви кримських мусульман

13.04.2018, 11:32
ФСБшники влаштували «маски-шоу» під час молитви кримських мусульман - фото 1
У селі Павлівка Джанкойського району 6 квітня співробітники ФСБ, озброєні автоматами й пістолетами, увірвалися на п'ятничний намаз. За словами прихожан павлівської мечеті, силовиків було 20, половина з яких були в масках. Про це повідомляє Радіо Свобода.

У селі Павлівка Джанкойського району 6 квітня співробітники ФСБ, озброєні автоматами й пістолетами, увірвалися на п'ятничний намаз. За словами прихожан павлівської мечеті, силовиків було 20, половина з яких були в масках. Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Ми молитву почали читати, і в цей момент зайшли люди, співробітник ФСБ, який згодом показав нам свої документи. Ми прочитали всю п'ятничну молитву. Після молитви вони всіх нас зупинили біля дверей і почали зйомку, там було 4 чи 5 камер», ‒ сказав батько місцевого імама Іззет у відеоролику, опублікованому учасниками руху «Кримська солідарність».

За його інформацією, кілька співробітників ФСБ були озброєні автоматами та пістолетами. У деяких прихожани побачили наручники та електрошокери. За словами Іззета, один із силовиків повідомив, що вони прийшли, оскільки надійшла скарга на проведення в сільській мечеті «екстремістських заходів».

«Жінка-прокурорша запитала у нас наші документи. Але у нас ніхто з документами не прийшов на молитву. А той співробітник ФСБ відразу дістав теку й каже: «Ось у мене є ксерокси». Він витягує й читає всіх прізвища: хто ходить на намаз, хто не ходить, хто навіть дорогу не знає до мечеті. І тим, хто там був, дали ксерокопії паспортів. Я так зрозумів, що вони всю інформацію на наше село зібрали», ‒ розповів Іззет.

Потім, за словами прихожанина Іззета, всіх відвідувачів мечеті обшукали.

«Нас всіх виводили в іншу кімнату. Просили вийти туди ‒ там стояли співробітники ФСБ в масках з автоматами, наказали підняти руки, проводили обшук. Хто був у шапках ‒ знімали шапки, показували що в шапці. Огляд робили, обмацували всіх, шукали гострі предмети. Але хто з такими предметами приходить на п'ятничний намаз?» ‒ сказав він.

Після огляду речей, як стверджує Іззет, співробітники ФСБ опитали прихожан і попросили їх підписати протоколи. За словами жителя Павлівки, під час огляду приміщення силовики вилучили кілька номерів дитячого мусульманського журналу «Золотой родник» і зошит з особистими записами імама. Потім, за словами Іззета, співробітники ФСБ вирушили до будинку керівника релігійної громади, щоб той виніс документи на свою організацію. Всередину будинку представники спецслужб не заходили.

Село Павлівка, в якому відбувалися всі ці події, розташоване на півночі Криму ‒ в Джанкойському районі. Згідно з російським переписом населення 2014 року, а саме цього року Росія окупувала півострів, в населеному пункті живе 354 особи. Мусульманська громада в селі Павлівка має назву «Іхляс». За словами її члена, який побажав залишитися анонімним, свою організацію він і його одновірці зареєстрували відповідно до російського законодавства в 2014 році.

«У нашого імама є посвідчення від нашого кримського муфтіяту, дозвіл на проведення п'ятничних молитов. Він азовське медресе закінчував. Мечеть постійно відвідує 5-6 осіб, це одні й ті ж особи, іноді 7-8 осіб. На цьому п'ятничному намазі 9 осіб було. Решта людей тільки у свята приходять», ‒ розповів він Крим.Реалії.

За словами нашого співрозмовника, їхня мечеть ‒ це звичайний будинок, який члени громади викупили в односельця в середині 2000-х років. Правовстановлювальних документів на будівлю у них немає. Члени «Іхляс» стверджують, що вони неодноразово зверталися до сільської ради із проханням оформити папери на будинок, але результатів це не приносило.