• Головна
  • Проекти
  • Правозахисники: В окупованому Криму переслідують мусульман та вірних УПЦ КП...

Правозахисники: В окупованому Криму переслідують мусульман та вірних УПЦ КП

17.09.2014, 16:30
Про це свідчать результати аналізу ситуації з правами людини в Криму протягом березня-вересня 2014, оприлюднені представниками Кримської польової місії з прав людини.

В анексованому Росією Криму переслідування мусульман і православних Київського Патріархату набуває системного характеру. Про це свідчать результати аналізу ситуації з правами людини в Криму протягом березня-вересня 2014, оприлюднені представниками Кримської польової місії з прав людини.

«Переслідування за релігійною ознакою набуває системного характеру. Найбільша кількість порушень свободи совісті і віросповідання відбувається у відношенні мусульман і православних Київського патріархату», йдеться у повідомленні місії.

Крім того, правозахисники зазначають, що у Севастополі, Красноперекопську, Керчі та селі Перевальному закрили церкви Української православної церкви КП.

«На священиків Української православної церкви КП чиниться тиск з боку ФСБ Росії та місцевої влади. Низка заходів кримського уряду (обшук в мечетях та інших культових спорудах та навчальних закладах мусульман, пошуки «забороненої», «екстремістської» ісламської літератури, створення Таврійського муфтіяту як альтернативного духовного управління мусульман Криму тощо) здатна привести до загострення ситуації і прискорення процесу радикалізації в середовищі кримських татар», – йдеться в повідомленні.

Як відомо, Кримська польова місія з прав людини була створена 5 березня 2014 року з метою об’єднати тих, хто незалежно від політичної позиції готовий діяти для захисту прав людини на окупованому Росією Кримському півострові.

Місія стежить за становищем у галузі прав людини, вживає дії з підтримання верховенства права та сприяє різноманітним ініціативам в галузі прав людини.

Кримська польова місія співпрацює з різними органами і інститутами Ради Європи та ОБСЄ, з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, а також з уповноваженими з прав людини як України, так і Росії і регулярно бере участь у підготовці звітів про становище з правами людини в Криму. Про це інформує Тиждень.ua.