У Харкові спиляли пам’ятний хрест воїнам УПА

06.02.2014, 09:56
У Харкові спиляли пам’ятний хрест воїнам УПА - фото 1
У Харкові невідомі спиляли зроблений із заліза у формі хреста пам’ятний знак воїнам Української повстанської армії, що був встановлений у Молодіжному парку.

1391671312-s.jpgУ Харкові невідомі спиляли зроблений із заліза у формі хреста пам’ятний знак воїнам Української повстанської армії, що був встановлений у Молодіжному парку.

Про це кореспондентові УНІАН повідомив член «Спілку української молоді» Роман Черемський.

За його відомостями, пам’ятний хрест знищили ввечері вчора, 5 лютого.

«Видно, що спиляли болгаркою. Це хрест стояв на честь загиблих героїв УПА. Раніше був камінь, потім поставили хрест, думали, що на хрест не підніметься рука, але ми помилялися», - сказав Черемський.

Він додав, що невідомі також відірвали табличку з написом «Українській повстанській армії», яка була розміщена під пам’ятним знаком.

Черемський наголосив, що неподалік від місця злочину розташований районний відділ міліції, з вікон якого видно пам’ятний знак. Активіст висловив здивування, що ніхто з міліціонерів не бачив невідомих, які пиляли хрест.

Член «Спілки української молоді» припустив, що ці «акти вандалізму» відбувся зі згоди місцевої влади.

«Я думаю, що це з натирки місцевої влади. Ми знаємо, як ставиться Добкін (голова Харківської ОДА) до всього цього. Я за руку, звичайно, не ловив, але, думаю, що цей фонд (Всеукраїнський громадський союз «Український фронт» ) почав активну свою діяльність із акту вандалізму», - сказав Черемський.

Він підкреслив, що пам’ятний знак у вигляді каменя воїнам УПА в Харкові буде відновлений, однак після того, як буде змінена влада.

Тим часом міліція не має наміру відкривати кримінальне провадження за фактом знищення хреста, повідомляє Тиждень. Про це заявила начальник прес-служби управління МВС в Харківській області Наталія Захарова.

За її словами, 5 лютого у відділення харківської міліції надійшло повідомлення про пошкодження пам'ятника.

"Вчора ввечері зателефонував хлопець і сказав, що в парку зруйнували пам'ятник УПА. До цього там стояв камінь, а потім поставили хрест", - сказала Захарова.

За її словами, за вказаним фактом міліція кримінальне провадження не відкривала, але дану подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

"Цей пам'ятник не перебуває на балансі міста і не є ніяким пам'ятним знаком", - підкреслила вона.