• Головна
  • Проекти
  • Майдан не причетний до побиття євреїв на Подолі, за цим стоїть влада, — Йосиф Зісельс...

Майдан не причетний до побиття євреїв на Подолі, за цим стоїть влада, — Йосиф Зісельс

24.01.2014, 14:31
Майдан не причетний до побиття євреїв на Подолі, за цим стоїть влада, — Йосиф Зісельс - фото 1
Віце-президент Всесвітнього єврейського конгресу та голова Асоціації єврейських організацій і громад (Ваад) України Йосиф Зісельс провів на днях брифінг в прес-центрі Майдану з приводу випадків нападу на євреїв на Подолі у січні 2014 р.

Віце-президент Всесвітнього єврейського конгресу та голова Асоціації єврейських організацій і громад (Ваад) України Йосиф Зісельс провів на днях брифінг в прес-центрі Майдану з приводу випадків нападу на євреїв на Подолі у січні 2014 р.

Йосиф ЗісельсЗа його словами, напад на викладача релігійного навчального закладу стався 11 січня приблизно о 19:00 на вулиці Щекавицькій, де знаходиться синагога Розенберга. Другий випадок стався там само, але вже 18 січня о 23:15, коли постраждав молодий учень.

«Напади були дуже симптоматичними і вони характеризують ситуацію як таку, що дозолить владі довести до логічного кінця надзвичайний стан. Низка законів від 16 січня призведе до введення комендантського часу, тоді можна й скасовувати вибори, створювати поліцейську державу», — заявив Йосиф Зісельс.

Перше побиття було здійснено тоді, коли викладач вийшов із синагоги після молитви. Дорогою додому за ним йшла група юнаків, чиї обличчя були прикриті шарфами. Біля під’їзду двоє з них увірвались за ним, почали бити, але вчасно вибігли сусіди, після чого молодики втекли.

Постраждалий звернувся у міліцію в неділю, 15 січня. Цікавою обставиною є те, що невідомі чекали на будь-кого, хто першим вийде після молитви, і вони точно знали, коли вона завершується. Там були камери відеоспостереження, але облич на них не видно, бо нападники були в масках.

Другий випадок стався 18 січня, коли учень єврейського релігійного закладу поруч з синагогою вийшов після занять. Нападники чекали на нього на розі вулиці, куди не дістають камери. На нього напали двоє, а третій молодик лишався на повороті дороги, слідкуючи за тим, щоб ніхто цього не помітив. Його побили ногами по корпусу та голові, але важливо те, що у взутті якимось чином опинились ножі, які нанесли йому серйозні рани. Учня вчасно врятували мешканці сусідніх будинків, зараз він перебуває у лікарні.

Інший епізод стався 19 січня, коли євреї затримали невідомого юнака, який обходив сусідні вулиці та щось занотовував у блокнот. Ним виявився хлопець 19-20 років, вдягнений у спортивний одяг та високі чоботи. Він займався чітким нотуванням місцевості, розташування різних об’єктів тощо, пояснивши, що дуже цікавиться історією Подолу.

«Але міліція не поспішає що-небудь робити. Так, справи відкриті, але далі нічого не відбулось. Я спілкувався з одним з постраждалих, так він сказав, що я поставив  у 10 разів більше питань, ніж правоохоронці, які його опитували», — додав голова Асоціації єврейських організацій і громад України.

На його думку, ці випадки могли використовуватись, аби привернути увагу на те, що нібито на Майдані почались антисемітські настрої, євреям там загрожує небезпека. Однак Зісельс підкреслив, що ніхто з Вааду так не вважає, не було жодних фактів, які б це підтверджували.

Він додав, що з 2008 року в Україні значно зменшився рівень нападів на євреїв. За останні три роки були зафіксовані лише 27 нападів, а тут вже два випадки з різницею в тиждень і майже на одній вулиці. За аналогічний період в Німеччині кількість нападів сягнула 1300, у Франції – 612, а в Англії близько 800.

Йосиф Зісельс виділив три групи ризиків для представників єврейської громади. Це стихійні фактори, які можуть виникнути спонтанно, другі – це радикальні праві громадяни, а третя група – це сама влада, що провокує подібні випадки для своїх інтересів. Віце-президент переконаний, що сьогодні дуже велика ймовірність розвитку саме третього сценарію подій, коли відбувається провокація від влади.

Окремо представник єврейської громади пригадав про погрози у бік Греко-Католицької Церкви, як то на офіційному рівні від Міністерства культури, так і на буденному, коли їм погрожували представники «тітушок». Однак Зісельс пропонує придумати кращий термін для тих, хто приходить на Антимайдан та отримує за це гроші — це «чорна сотня», структура, створена для провокацій на початку 20 століття.

«На жаль, є всі підстави припускати, що влада й надалі ініціюватиме різні провокації, які, можливо, як і в квітні минулого року в Черкасах, матимуть насильницький характер. Є підстави для занепокоєння і в регіонах, насамперед на півдні та сході країни. Наприклад, у Харкові вже фіксувались факти нападів активістів молодіжних неонацистських угруповувань на учасників протестного руху», — говориться у заяві від Вааду.