• Головна
  • Новини
  • Напади на євреїв – виклик усім киянам, - заява Друзів Спільноти святого Егідія...

Напади на євреїв – виклик усім киянам, - заява Друзів Спільноти святого Егідія

21.01.2014, 11:44
Друзі спільноти святого Егідія висловили свою солідарність із єврейською громадою міста Києва та засудили факти агресії проти членів синагоги Розенберга на Подолі, які сталися впродовж січня цього року.

Друзі Спільноти святого Егідія висловили свою солідарність із єврейською громадою міста Києва та засудили факти агресії проти членів синагоги Розенберга на Подолі, які сталися впродовж січня цього року.

«Глибоке занепокоєння викликає факт прояву відкритого антисемітизму і ксенофобії, хвороб, що у ХХ столітті призвели до винищення шести мільйонів євреїв у Європі, багато з яких жили в Україні. Будь-яке насильство, особливо те, що базується на національних або расових упередженнях, не може мати виправдань, і має бути викорінене з суспільства», - йдеться у заяві Друзів Спільноти святого Егідія.

Члени Спільноти вважають, що напади на євреїв – виклик, кинутий усім киянам.

«Не можна допустити сьогодні прояву антисемітизму у фізичній або словесній формі. Антисемітизм – це виклик, кинутий всім киянам. Не можна мовчати. Всі ми кияни – іудеї, християни, люди з різними поглядами – маємо працювати, щоб наше спільне майбутнє було засноване на відмові від антисемітизму і будь-якого прояву культури агресії, ненависті і зневаги".

Глибоке занепокоєння випадками антисемітського насильства, що відбулися в Києві у січні, висловила також Асоціація єврейських організацій та громад (Ваад) України.

Нагадаємо, що 17 січня на вулиці Щекавицькій, злочинці поранили учня єшиви Дов-Бер Глікмана. Невідомі напали на нього, коли він повертався з синагоги додому, і жорстоко побили.

10 січня побили вчителя єшиви при тій же синагозі на Подолі Гілель Вертхеймера. На нього напали троє невідомих у масках. Вони били його ногами, завдаючи жорстокі удари по голові і ребрах. За словами потерпілого, у черевики нападників були вмонтовані штирі.

Обидві жертви звірячих нападів були одягнені, як ортодоксальні євреї. У синагозі вважають, що злочини здійснені на грунті національної ненависті.