• Головна
  • Новини
  • У Києві на міжнародній конференції дискутують, як боротися з антисемітизмом...

У Києві на міжнародній конференції дискутують, як боротися з антисемітизмом

16.10.2013, 09:36
У Києві на міжнародній конференції дискутують, як боротися з антисемітизмом - фото 1
Конференція присвячена 100-річчу так званої “Справи Бейліса” – показового судового процесу над київським євреєм Менделем Бейлісом, якого за підробленими доказам намагалися звинуватити в ритуальному вбивстві.

Антисемітизм.jpgМіжнародна конференція з проблематики антисемітизму розпочалася 15 жовтня 2013 року у столичному Фермонт Гранд Готелі, повідомляє ІРС.

Конференція присвячена 100-річчу так званої “Справи Бейліса” – показового судового процесу над київським євреєм Менделем Бейлісом, якого за підробленими доказам намагалися звинуватити в ритуальному вбивстві.

У своєму вступному слові організатор заходу, президент «Українського Єврейського Комітету» Олександр Фельдман підкреслив, що Справа Бейліса є важливою сторінкою в історії антисемітизму та в історії становлення громадянських свобод.

“100 років тому громадянське суспільство, що зароджувалось, перемогло ксенофобське свавілля. Прості київські обивателі з числа присяжних продемонстрували мудрість, якої так не вистачало багатьом державним діячам минулого”, – заявив Фельдман.

За його словами, головним засобом боротьби проти антисемітизму має стати боротьба з невіглаством шляхом просвітництва та розширення освітніх програм.

Представник української влади Віце-прем`єр-міністр Олександр Вілкул зачитав привітання від Президента України та зі свого боку запевнив учасників конференції, що боротьба з ксенофобією, расизмом і антисемітизмом ведеться в Україні на рівні державної політики.

"Україна вчить уроки минулого. Ми пам`ятаємо події 100-річної давності, але будуємо сьогоднішній день і спрямовані у майбутнє. Вже 22 роки незалежна Україна – це толерантна країна, якій не притаманні будь-які прояви расової та релігійної ненависті. Сьогодні в Україні в мирі та злагоді проживають сотні національностей і релігійних конфесій, що є одним із важливих здобутків нашої держави", – підкреслив Віце-прем`єр-міністр України.

Посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель запропонував розробити концепцію, яка дозволить вивести антисемітизм і національну ворожнечу за рамки сучасного суспільства. На його переконання, такі явища не повинні бути легітимними і знаходити підтримку навіть у когось серед громадськості.

У своєму виступі Перший президент України Леонід Кравчук зауважив: “Українська держава вибрала правильний шлях, намагаючись утверджувати в суспільстві міжнаціональний та міжрелігійний мир і злагоду. Нам слід достовірно сприймати та викладати історичні події минулого, щоб не допустити повторення злочинів антисемітизму та національної ворожнечі”.

Після цього розпочались панельні виступи з короткими дискусіями. Конференція продовжиться 16 жовтня заходами у приміщенні Верховної Ради України.