• Головна
  • Новини
  • Главу Синодального військового відділу УПЦ (МП) здивували бездіяльність операторів та журналістів під час наруги FEMEN над хрестом...

Главу Синодального військового відділу УПЦ (МП) здивували бездіяльність операторів та журналістів під час наруги FEMEN над хрестом

22.08.2012, 09:21
Главу Синодального військового відділу УПЦ (МП) здивували бездіяльність операторів та журналістів під час наруги FEMEN над хрестом - фото 1

Августин.jpgРедакція порталу «Православіє в Україні» звернулася до глави Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями архиєпископа Білоцерківського і Богуславського Августина (Маркевича) з питанням: Чи звертатиметься Церква до міліції з приводу богохульного вчинку Femen?

Владика відповів, що перш ніж звинувачувати міліцію у бездіяльності та звертатися до неї з вимогою застосувати найсуворіші методи щодо цих молодих жінок, потрібно задатися питанням про моральний стан самого суспільства.

«По-перше, важливо, щоб не тільки законодавчі структури, а й громадськість засудила вчинок цих осіб, показала їм, що їхня поведінка є неприйнятною та ганебною в нашій країні, – наголосив архієпископ Августин. – Колись збочення суспільством засуджувалися, а сьогодні люди захоплюються ними і з широко розкритими очима смакують всі ті антиприродні речі, які нам сьогодні нав’язує секулярний світ. Наприклад, активно пропагуються гомосексуальні стосунки, брудний гумор тощо. Лише тоді, коли в нас буде здорове суспільство, буде і здорова реакція на подібні витівки.

По-друге, щодо закидів, мовляв, де була міліція? Я й подумати б не міг, що потрібно стояти і стерегти пам’ятний хрест. Такої ганьби ще не було! Коли я був хлопчиком, бачив, як безбожники спилювали хрести. А це відбувається сьогодні, на наших очах. Зрозуміло, що хтось дав наказ тій жіночці спиляти хрест. Бог їм суддя. Однак очевидно, що організація, яка дозволяє собі такі речі, не має права на існування в цивілізованому суспільстві».

За словами голови військового відділу, найбільше вразив навіть не сам акт спиляння хреста, а бездіяльність журналістів і операторів, які були свідками цього вчинку.

«Мене вразило те, що здорові чоловіки – оператори, журналісти, режисери – не кинули камери і не стали хапати дівчат за руки: «Що ви робите? Зупиніться!» Навпаки – вони дивилися на те й обирали кращий ракурс, наводили фокус, щоб вийшли гарні знімки. Ось це мене дуже вразило! З точки зору моралі, це те саме, якби хтось побачив, що грабіжники лізуть у хату чи глумляться над людиною, але натомість, щоб зупинити злочинців і викликати міліцію, знімали б на камеру, мовляв: цікаво, як це воно буде», – зокрема сказав владика.

«Поведінка журналістів – це трагедія, – додав він. – Перш за все, ти – людина, а вже потім – оператор; чоловік, а вже потім журналіст. Навіть якщо серед присутніх були іудеї, чи мусульмани, чи атеїсти — це не аргумент не втручатися. Для мене, як християнина, мусульмани, буддисти тощо – це мої опоненти. Але якщо б я побачив, що глумляться над мусульманською святинею, я б неодмінно зупинив: «Не роби того!»

Більше того, людина не соромиться, що стояла, бачила і мовчала, коли хрест спилювали. Оце – діагноз суспільства, це треба лікувати.

На питання, чи можливо, щоб Церква звернулася до міліції та влади, аби вони активізувались стосовно припинення діяльності цієї організації, владика Августин зауважив, що в нас держава постійно наголошує, що Церква відділена від неї, і порівняв сучасну ситуацію з часами Римської імперії. 

«При всьому тому, що в нас декларується плюралізм і демократія, у стосунках віруючої людини з державою Україна нині чимось схожа на Римську імперію. Уявляєте собі, щоб православні християни зверталися до імператора-гонителя: «Захисти нас»? Вони рятували свою душу, викривали владу, а не просили їх врятувати».

Але, як зауважив архієпископ Августин, Церква все одно намагається боротися з аморальністю сучасного суспільства на своєму рівні.

Нагадаємо, що 17 серпня Фемен спиляли хрест жертвам політичних репресій коло Жовтневого палацу. Наразі проти зловмисниць порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 296 (хуліганство, здійснене групою осіб).