• Головна
  • Новини
  • В мерії Харкова запевняють, що меморіальну дошку Йосипу Сліпому можна відновити — якщо «належно це узгодити»...

В мерії Харкова запевняють, що меморіальну дошку Йосипу Сліпому можна відновити — якщо «належно це узгодити»

04.12.2010, 11:37
В мерії Харкова запевняють, що меморіальну дошку Йосипу Сліпому можна відновити — якщо «належно це узгодити» - фото 1
Під гаслом повернути на місце меморіальну дошку Патріарху УГКЦ Йосифу Сліпому в Харкові відбувся мітигн Спілки української молоді. 3 грудня учасники мітингу висловили своє обурення і вимоги біля стін Харківської мерії.

Протести_в_Харкові.jpgПід гаслом повернути на місце меморіальну дошку Патріарху УГКЦ Йосифу Сліпому в Харкові відбувся мітигн Спілки української молоді. 3 грудня учасники мітингу висловили своє обурення і вимоги біля стін Харківської мерії. Як інформує медіа-група «Об’єктив», з представників влади до мітингувальників так ніхто і не вийшов.

За словами секретаря топонімічної комісії Олексія Хорошковатого, активісти звернулися не за адресою. «Звернення мітингувальників до міської влади є безпідставним, оскільки було рішення суду, де міська рада була третьою стороною», — пояснив чиновник. Віен також додав, що коли прихильники Йосифа Сліпого узгодять з владою питання про встановлення дошки, пам'ятний знак можуть відновити.

Водночас Роман Черемський, член СУМу, написав заяву в міліцію, в якій вимагає порушити кримінальну справу проти тих, хто зняв меморіальну дошку Патріарху УГКЦ.

Довідка:

Меморіальну дошку Патріарху УГКЦ Йосипу Сліпому на стіну будівлі ДАІ Ленінського району Харкова встановили на згадку про перебування Патріарха в пересильній тюрмі міста - на тодішній вулиці Малиновського. Відкриття пам’ятного знаку відбулося 2005 року.

Через три роки дошку розбили невідомі. Після цього випадку її відновили. Але восени 2010 року Дзержинський районний суд Харкова ухвалив рішення, згідно з яким пам'ятний знак встановили незаконно — без узгодження з міською владою. «Прибрати» пам'ятний знак суд доручив тому, хто домагався цього, — керівнику громадської організації «Велика Русь» Юрію Апухтіну. Після того, як дошку зняли, члени вище згаданої організації розбили її.