• Головна
  • Новини
  • Продаж в Україні “маніфесту" новозеландського терориста є провокацією — муфтій Саїд Ісмагілов...

Продаж в Україні “маніфесту" новозеландського терориста є провокацією — муфтій Саїд Ісмагілов

23.08.2019, 16:06
Продаж в Україні “маніфесту" новозеландського терориста є провокацією — муфтій Саїд Ісмагілов - фото 1

Продаж в Україні так званого "маніфесту" Брентона Тарранта", який у Новій Зеландії розстріляв вірян у двох мечетях, є провокацією і спеціальні органи мають з'ясувати, кому це вигідно. На цьому наголосив муфтій Духовного управління мусульман України “УММА” Саїд Ісмагілов

Продаж в Україні так званого "маніфесту" Брентона Тарранта", який у Новій Зеландії розстріляв вірян у двох мечетях, є провокацією і спеціальні органи мають з'ясувати, кому це вигідно. На цьому наголосив муфтій Духовного управління мусульман України “УММА” Саїд Ісмагілов під час круглого столу 22 серпня в Укрінформі.

“Декілька українських ресурсів подали інформацію про те, що був перекладений "маніфест" терориста Брендона Таранта, що вчинив напад на мечеть у Новій Зеландії, вбив велику кількість мусульман, що зібралися до мечеті. А зараз за допомогою одного з Telegram-каналів цей переклад українською мовою пропонується придбати”, - сказав шейх Саїд.

За його словами, наприкінці того повідомлення вказано, що книга перекладена українською, видана у палітурці, її ціна 100 грн, вказується адреса для замовлень.

“Я абсолютно впевнений, що це провокація проти України, тому що в Україні ніколи не було міжрелігійних конфліктів, скажімо, з мусульманами. Мусульмани становлять дуже незначну частку в Україні. У нас майже немає іммігрантів з мусульманських країн”, - заявив Ісмагілов.

Він також зазначив, що мусульмани України завжди мали і мають патріотичну позицію, захищають національні інтереси України.

“Кому потрібно поширювати такі заклики, перекладати українською і реалізовувати цей "маніфест", що закликає до насильства над мусульманами? Думаю, що українському народові і державі Україна це абсолютно не потрібно, особливо у важкі часи війни і окупації, великої кількості внутрішніх переселенців з окупованих територій, щоб розхитувати нашу країну міжетнічними, міжрелігійними конфліктами”, - наголосив Ісмагілов.

На прохання учасників круглого столу адресувати відповідний запит до СБУ з тим, щоб там пояснили, яким чином ця література, тим більше в перекладі українською мовою, з’явилася в країні, начальник відділу моніторингу діяльності та реєстрації статусів релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Іван Папаяні запевнив, що це буде зроблено.

“Міністерство культури зробить відповідні висновки, і відповідні запити будуть надіслані до спеціальних органів, які розберуться щодо цієї книги і її розповсюдження”, - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн заявила, що новозеландське МЗС зв'яжеться з урядом України з приводу інформації про продаж на українському сайті "маніфесту" обвинуваченого в стрілянині у Крайстчерчі. Йдеться про продаж друкованих версій документа на 87 сторінках з нібито "українського сайту для зашифрованого обміну миттєвими повідомленнями за $4".

15 березня в результаті розстрілу вірян у двох мечетях у Крайстчерчі загинули 50 осіб, ще стільки ж дістали поранення.

Нападником виявився 28-річний австралієць Брентон Таррант. Йому пред'явлено обвинувачення в тероризмі, вбивстві 51 людини і замаху на вбивство ще 40.

Напередодні нападу стрілець із Крайстчерча опублікував в соцмережах документ, який експерти в галузі боротьби з тероризмом порівняли з "маніфестом" норвезького націоналіста Андерса Брейвіка, що скоїв теракт у липні 2011 року.