Бойовика «ДНР» з Бразилії прихистив монастир УПЦ (МП)

04.05.2018, 10:32
Бойовика «ДНР» з Бразилії прихистив монастир УПЦ (МП) - фото 1
Бразильський найманець Рафаель Лусваргі, який воював за "ЛНР" і "ДНР", отримав право на вільне пересування по території України і зараз проживає в Києві чоловічому Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (МП).

Бразильський найманець Рафаель Лусваргі, який воював за "ЛНР" і "ДНР", отримав право на вільне пересування по території України і зараз проживає в Києві чоловічому Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ (МП). Про це повідомляє UAZMI з посиланням на Радіо Свобода.

Як відомо, в січні 2017 року Печерський райсуд Києва засудив Лусваргі до 13 років в'язниці. Однак в серпні Апеляційний суд Києва повернув справу на судове розслідування, у зв'язку з тим, що було допущено низку істотних порушень. Зокрема, порушення правил підсудності. Іншими словами, розглядати справу Лусваргі мав не Печерський суд Києва, а Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Але і після скасування вироку бразильця на свободу не випустили. Йому було продовжено запобіжний захід, і Лусваргі залишився під вартою в Київському слідчому ізоляторі. Там, запевняє бразилець, він почав цікавитися православ'ям, і саме тому, опинився в Свято-Покровському Голосіївському монастирі. Тепер ніби бойовик всерйоз роздумує над тим, щоб стати ченцем.

"Це довга історія, її важко пояснити і вона дуже особиста", - сказав бойовик.

Представник монастиря, який назвався о. Самсоном і повідомив, що є відповідальним за перебування тут Лусваргі, підтвердив, що вони знають про звинувачення бразильцю, проте запевнив, що у того з собою є документи, що підтверджують законність його перебування на свободі.

"Я вільна цивільна людина, але під слідством і мушу час від часу з’являтись на суді. Нічого більше. Хоча це дійсно дуже дивна ситуація. Я не розумію і не можу її пояснити. Все, що сказав мені адвокат, ‒ "це чудо", - розповів Лусваргі.

Журналісти встановили, що запобіжний захід терористу дійсно змінили. В кінці 2017 року його випусти з-за ґрат під особисте зобов'язання, за яким він не міг виїжджати за межі Києва, повинен повідомляти суду про зміну свого місця проживання, а також з'являтися в суд на першу вимогу.

"Його планували на обмін з військовополоненими "ДНР" і "ЛНР", у зв’язку з чим йому потрібно було змінити запобіжний захід. Тому що він обвинувачується за такими статтями, за якими обвинувачені перебувають лише під вартою. Але, незважаючи на це, суд на це пішов", - пояснив прокурор Ігор Вовк.

За словами адвоката обвинуваченого Валентина Рибіна, його клієнт був у відповідних списках, однак обмін Лусваргі не відбувся. Правда, після цього бразилець не повернувся за ґрати. Більш того, коли в середині лютого термін дії його припинення закінчився, новий йому вже не обрали. Таким чином, найманець через рік після вироку в 13 років позбавлення волі за створення терористичної організації отримав повну свободу пересування по Україні.

Чому обмін не відбувся, в прокуратурі не знають та направляють за відповідями до СБУ. Адвокат бразильця Валентин Рибін заявляє, що його клієнт залишився в Києві, так як досягнуті домовленості обміну порушила українська сторона.

Сам Лусваргі, як повідомляють журналісти, не проти повернутися на територію, підконтрольну бойовикам, але зізнається, що найбільше хотів би назад до Бразилії. Але, незважаючи на свободу пересування в Україні, за кордон бразилець потрапити не може. Після закінчення запобіжного заходу він так і не отримав назад свій паспорт.

Відзначається, що свобода бразильця в Україні триватиме як мінімум до наступного судового засідання, яке призначене на 6 червня, на якому йому можуть обрати новий запобіжний захід.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що слідство встановило, що з вересня 2014 року по травень 2015 громадянин Бразилії перебував у складі 1-го мотострілецького батальйону "Вікінг" 1-ї бригади "ДНР". Виконував при цьому функції керівника роти, інструктора і розвідника. Брав участь у бойових діях в районі с. Вергулівка, Первомайське, Горлівки, Старобешевого, боях під Дебальцево, Донецьким аеропортом. Вербував іноземців, переважно бразильців, до складу незаконних збройних формувань, а також здійснював неодноразові розвідувальні походи на позиції Збройних сил України і коригував артилерійський вогонь по українських позиціях.

Підсудний повністю визнав свою провину та заявив, що розкаявся. З огляду на те, що він підтвердив факти з обвинувачення, зачитаного прокурором, щодо своєї участі в бойових діях на Донбасі з вересня 2014-го до жовтня 2015 року, судова колегія погодилася на пропозицію прокуратури розглянути справу за скороченою процедурою. Доказами були численні ролики з Лусваргі в лавах бойовиків Донбасу, розміщені на YouTube, на яких він розповідає про свої “подвиги”.