На Львівщині костел ХХ століття розібрали на цеглу

31.03.2020, 12:43
На Львівщині костел ХХ століття розібрали на цеглу - фото 1
Костел почав руйнуватися у 1997 році. Мешканці села Черниця, що на Львівщині, розібрали на цеглу занедбаний костел ХХ століття. Про це повідомив львівський краєзнавець Іван Щурко.

Костел почав руйнуватися у 1997 році.

Мешканці села Черниця, що на Львівщині, розібрали на цеглу занедбаний костел ХХ століття. Про це повідомив львівський краєзнавець Іван Щурко, пише Твоє місто.

Його збудували на початку ХХ століття. У 1921 році власником Черниці та його маєтку став інженер Вітольд Стефанус, який був поляком, тому багато коштів вкладав у римо-католицький костел.

Стіни споруди вимурували з цегли, а верх покрили паленою черепицею, яка цвяхами прибивалася до лат. Поруч із костелом знаходилося польське кладовище, де було декілька десятків поховань.

З 1939 року костел перестав функціонувати, а цінні речі, як пишуть місцеві краєзнавці, забрали з собою поляки. Будівля костелу стала нічиєю й почала руйнуватися.

У роки радянської влади костел частково використовували як спортзал місцевої школи. Пізніше будівля стала аварійною, спортзал ліквідували, а споруда і далі руйнувалася. У 1997 році обвалилася фасадна сторона костелу.