• Головна
  • Новини
  • Львівські митці зведуть храм для бійців за 20 км від Донецького аеропорту...

Львівські митці зведуть храм для бійців за 20 км від Донецького аеропорту

09.09.2019, 13:59
Львівські митці зводять для бійців, які воюють на сході, духовний осередок у буковинському стилі. Однак до побудови храму святої Анни може долучитися кожен: досить лише придбати один із брусів. Святиня має з'явитися за 20 км від Донецького аеропорту в с. Карлівка.

Львівські митці зводять для бійців, які воюють на сході, духовний осередок у буковинському стилі. Однак до побудови храму святої Анни може долучитися кожен: досить лише придбати один із брусів. Святиня має з'явитися за 20 км від Донецького аеропорту в с. Карлівка.

Саме на цій території ще від початку війни, в межах волонтерського проекту «Тризуб-Дентал», ідейник проекту Мирон Угрин лікує з колегами бійцям зуби. Зараз це роблять на борту «Слона» — пересувного стоматологічного комплексу. Вже допомогли майже 40 тис. воїнів, — розповідає ZAXID.net.

«Маємо в Карлівці Донецької області комплекс, який обладнаний найкращою апаратурою. Бо ми давно перейшли від лозунгу «Все для фронту» до гасла «Все краще для фронту». Тому обладнання все нове. Це є комп'ютерна томографія, хірургічні мікроскопи», — розповів ідейник зведення Храму святої Анни, керівник стоматологічної клініки Мирон Угрин.

Духовний осередок зведуть, аби бійці мали де перечекати чергу до лікарів. Зараз бруси та ґонт для храму на станках — як і 150 років тому — вручну вистругують верховинські майстри.

«На хорах буде бібліотека. Там встановимо столики. Бійці зможуть за ними посидіти — почитати книжки. Лавки будуть розставлені в церкві. Можна собі просто перепочити. Можна з хлопцями поговорити про якісь їхні проблеми, це буде місце, де можна буде їх зібрати разом», — пояснив Мирон Угрин.

Храм покриватиме 220 квадратних метрів ґонту. А на вікнах буде вітражне скло виконане в стилістиці писанки з 26 спечених елементів. Вітражі творить знаний львівський майстер гутного скла Андрій Бокотей.

«Вікна в тому храмі є досить низько. Я старався, щоб можна було їх розглядати, всі деталі. Тому додав у вітраж перекручені ниточки венеційські, як колись називали їх», — пояснив майстер гутного скла Андрій Бокотей.

А от іконостас буде від відомого іконописця Тараса Лозинського. Він почав малювати його від перших днів Майдану. А за місяць-два Герої Небесної Сотні вже дивилися на автора з ікон як апостоли.

«У той час почалися розстріли на вул. Інститутській. І то так сильно вразило мене, вплинуло на мене. Я собі ходив і дивився на ті фото на Інститутській... Розумію, що вони всі Герої. Але мені залишилося вподобання від певних лиць. Тож точно на іконостасі є перші два загиблі Герої – Нігоян і Жизневський», — поділився емоціями іконописець Тарас Лозинський.

Храм встановлять на сході вже цієї осені. А оскільки його кошторис — понад 2 млн грн, то ідейники поділили цю суму на кількість брусів — а їх є 700. І придумали, що кожен охочий може наче «придбати» цю деталь.

«За один брус вийшло 3 тис. грн. Ми майже реалізували понад 200 брусів. Тож тепер на кожному брусі буде табличка жертводавця – хто пожертвував деревину. Наприклад є брус Львівського батяра 001», — підсумував Мирон Угрин.

А коли війна закінчиться, то храм або повернуть на Львівщину, або віддадуть у Музей АТО в Дніпрі під відкритим небом.