Віряни УПЦ МП розібрали і спалили дерев'яну церкву 18 ст.

29.06.2019, 16:52
Віряни УПЦ МП розібрали і спалили дерев'яну церкву 18 ст. - фото 1
Реставратор Микола Бендюк відновлює залишки іконостасу церкви Косьми і Даміана села Розваж Острозького району Рівненської області, які чудом вціліли після знищення дерев'яної церкви парафіянами місцевої громади УПЦ МП.

Реставратор Микола Бендюк відновлює залишки іконостасу церкви Косьми і Даміана села Розваж Острозького району Рівненської області, які чудом вціліли після знищення дерев'яної церкви парафіянами місцевої громади УПЦ (МП), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Rivnepost.rv.ua.

ікони.jpg

"Громада Московського патріархату, якій тоді належав храм, знищила церкву. У 2011 році її просто розібрали і спалили, бо була дерев'яна. Через декілька років дійшла черга й до іконостасу. Його теж порізали і викинули в хлів за дзвіницю. В шифері на хліві були величезні дірки, тому дощ поступово руйнував ікони, які попали під дощові струмені. Дияконські двері із зображенням архангела Гавриїла потрапили під дірку в стелі, тому зображення там було повністю знищене. Архангелу Михаїлу пощастило більше - його поставили під стінку. Зараз йде процес реставрації того, що ще можна врятувати", — пише він у Facebook.

За інформацією Оstrog.rayon.in.ua, храм Косьми і Деміана в селі Розваж був пам’яткою архітектури національного значення.

Про нього є відомості з книги історика-краєзнавця Волині кінця XIX століття М. Теодоровича: "Церква Косьми і Даміана побудована в 1781 році коштами поміщика Ломлевського та прихожан. Дярев’яна, міцна, покрита жестю, з такою ж, побудованою окремо, дзвіницею. Іконостас – весь визолочений, 6-ти ярусний".

В 2011 році можна було востаннє побачити ще стару автентичну церкву. Нині церква виглядає по-сучасному. Реставрація призвела до повного знищення старої церкви і побудови нової, дерев’яної, і на 1-2 метра ширшою.

Прихожани та священнослужителі заявляли, що церква знаходиться у аварійному стані і потребує негайного ремонту. Львівськими спеціалістастами було складено проект реставрації вартістю майже мільйон гривень. Таких грошей ні влада, ні віруючі не знайшли. Тому останні вирішили самостійно відновлювати храм. Але замість того, щоб поступово замінювати трухляві елементи, навколо старої церкви звели нову, а старі конструкції спалили на церковному подвір’ї.