• Головна
  • Новини
  • Єромонах УГКЦ готовий оголосити голодування, якщо Церкві не передадуть приміщення колишнього монастиря...

Єромонах УГКЦ готовий оголосити голодування, якщо Церкві не передадуть приміщення колишнього монастиря

15.06.2019, 07:23
Настоятель храму св. Климентія Шептицького (колишній костел св. Казимира) єромонах УГКЦ Севастіян (Дмитрух) обіцяє оголосити голодування, якщо Церкві не повернуть приміщення колишнього монастиря ордену Реформатів, що на вулиці Кривоноса, 1.

Настоятель храму св. Климентія Шептицького (колишній костел св. Казимира) єромонах УГКЦ Севастіян (Дмитрух) обіцяє оголосити голодування, якщо Церкві не повернуть приміщення колишнього монастиря ордену Реформатів, що на вулиці Кривоноса, 1.

Наразі це приміщення належить Львівському державному університету внутрішніх справ МВС. Про це отець Севастіян розповів у коментарі Львівському порталу.

За його словами, представники храму наступного вівторка матимуть зустріч з міською та обласною владою та представниками університету внутрішніх справ, де якраз обговорюватимуть питання передачі храму св. Климентія Шептицького приміщення колишнього монастиря ордену Реформатів. Якщо представники міської та обласної влади проігнорують зустріч, то тоді священик пообіцяв під стінами Львівської міської ради розпочати голодування.

«Ми протестуємо через те, що міська та обласна влада, університет внутрішніх справ не передають Церкві будівлю монастиря. І це так все тягнеться від 2007 року. Тільки завжди обіцяють… У той час, у Львові просто роздають приміщення. Наприклад, ми подали прохання, щоб приміщення біля університету внутрішніх справ на Кривоноса, 4 передали нам як альтернативні. Ми приходимо, а нам кажуть, що ми запізнилися, бо Львівська ОДА пів року тому передала ці приміщення Шевченківському районному суду. Хоча ми прохання подавали два чи три роки тому», – розповів отець Севастіян Дмитрух.

Зазначимо, що на вул. М. Кривоноса, 1 розташований колишній монастир чернечого ордену Реформатів та костел святого Казимира (сьогодні – церква блаженного отця Климентія Шептицького). Сам монастир і Церква мають статус пам’яток історії та перебувають під охороною ЮНЕСКО. Зараз частина цього комплексу перебуває у держвласності з правом оперативного управління Львівським державним університетом внутрішніх справ МВС.

Як розповів отець Севастіян, спершу приміщення костелу було на балансі у Львівській міській раді. Однак, з його слів, у 2011-2012 році ці приміщення Львівська міська рада рішенням сесії та рішенням виконкому передала Міністерству внутрішніх справ. Хоча, за словами священника храму, приміщення повинне належати саме церкві, оскільки це церковне приміщення.

«Ми писали цілу гору листів. Нам кажуть, що вони розглядаються. Раніше і наша Церква належала університету внутрішніх справ. Але Церкву, на щастя, таки повернули…», – каже отець.

Також священнослужитель додав, що у приміщенні колишнього монастиря ордену Реформатів та церкві блаженного отця Климентія Шептицького на вул. М. Кривоноса, 1 хочуть відкрити музей Митрополита Андрея Шептицького.