• Головна
  • Новини
  • Одеський костел став третім в Україні католицьким храмом зі статусом базиліки...

Одеський костел став третім в Україні католицьким храмом зі статусом базиліки

13.03.2019, 09:44
Одеський костел став третім в Україні католицьким храмом зі статусом базиліки - фото 1
Костел Святого Апостола Петра в Одесі на вулиці Гаванна, 5 став третім в Україні католицьким храмом зі статусом базиліки. Статус малої базиліки одеському костелу присвоїв Папа Римський.

Костел Святого Апостола Петра в Одесі на вулиці Гаванна, 5 став третім в Україні католицьким храмом зі статусом базиліки. Статус малої базиліки одеському костелу присвоїв Папа Римський.

базиліка.jpg

Костел Святого апостола Петра став третім в Україні храмом з подібним статусом, після собору РКЦ у Львові та базиліки Воздвиження всечесні Хреста в Чернівцях. Літургію і процедуру присвоєння нового статусу проведе 16 березня апостольський нунцій, архиєпископ Клаудіо Гуджеротті.

Костел Святого апостола Петра був побудований в 1893 році. Ділянку землі для нього придбав нащадок емігрантів з Франції Олександр Вассаль. Він же виділив і особисті кошти для будівництва в розмірі 20 тисяч рублів.

Спочатку костел планувати не парафіяльним, а персональним. В основному в нього приходили помолитися французькі та італійські моряки католики, але після закриття в кінці 40-х більшості одеських храмів, костел Святого Петра залишився єдиним діючим католицьким храмом не тільки в Одесі, а й у всій південній Україні.

Костел є пам'яткою архітектури національного значення, він не реставрувався і не реконструювався з 1913 року.

У католицизмі титул малої базиліки присвоюється Папою Римським або Конгрегацією богослужіння і дисципліни таїнств. Мала базиліка має низку привілеїв, в порівнянні з рядовими церквами, в ній, при певних умовах, може бути дарована повна індульгенція, свяшеники, які служать в малій базиліці,  мають право на особливе вбрання, в богослужіннях і процесіях використовується тінтіннабулум, а в інтер'єрі традиційно встановлюється архаїчний варіант прапора Церкви у вигляді смугастого червоно-жовтого конічного навісу - «парасолька» (лат. umbraculum). Він же зображується на гербі базиліки.