• Головна
  • Новини
  • «Неможливо захопити тих, які не хочуть до тебе йти», - митрополит УПЦ КП про «переділ» храмів після Томосу...

«Неможливо захопити тих, які не хочуть до тебе йти», - митрополит УПЦ КП про «переділ» храмів після Томосу

05.10.2018, 09:30
«Неможливо захопити тих, які не хочуть до тебе йти», - митрополит УПЦ КП про «переділ» храмів після Томосу - фото 1
Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл (Зінкевич) запевнив, що після отримання Україною Томосу про Автокефалію ніхто не буде захоплювати жодних церков та храмів.

Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл (Зінкевич) запевнив, що після отримання Україною Томосу про Автокефалію ніхто не буде захоплювати жодних церков та храмів.

Про це він заявив в ефірі "Прямого" в ток-шоу "Ехо України".

«Тому, що проблема ж не в Україні і не в українських людях, а проблема в самій Москві: що вона втрачає вплив в Україні. І тому це більше лякалки такі, що зараз щось буде відбуватися, хтось когось буде захоплювати». – сказав він.

За його словами, громади самі повинні добровільно визначитися, до якої юрисдикції їм пристати.

«Неможливо захопити тих, які не хочуть до тебе йти. Але й неможливо втримати тих, які в тебе не хочуть бути. Тому люди вільні зайти в той чи інший храм, люди вільні вибрати свою приналежність до тієї чи іншої конфесії. І я не бачу ніяких проблем з рішенням парафіяльних зборів, до якої церкви належати. У нас закон дозволяє», - зазначив єрарх.

Митрополит УПЦ КП вважає, що усі чутливі церковні питання віряни вирішуватимуть самі без стороннього впливу.

«Хто в який храм ходив, так і буде ходити. І нічого не будуть заставляти: ні в питаннях мови богослужбовій, за що і стоїть питання… Якою мовою молитися, кому буде належати майно і кого поминати за Богослужінням – це три основних питання. Мова вибирається громадою. Згідно з традицією і правилами, які виробилися, дві третини громади обирає свою богослужбову мову. Вона може бути будь-якою: українською, вона може бути церковнослов’янською, вона може грецькою мовою. У нас багато на Донбасі є греків і грецьких сіл, де служать на грецькій мові. В цьому ніяких проблем немає.

Що стосується майна – майно належить державі. Держава визначає, кому вона його хоче передати. Вона зважає, якої громади є більше і кому вона повинна належати. Сама громада проголосує, кого вона хоче. Це залежить від людей: скільки людей буде підтримувати одну церкву, скільки людей буде підтримувати другу церкву. І зважаючи на бажання віруючих людей, держава буде визначатися, кому належить ця церква. Майно мається на увазі». – наголосив митрополит Михаїл.