• Головна
  • Новини
  • У Кременчуці збудують у центрі міста новий кафедральний Свято-Успенський собор УПЦ КП...

У Кременчуці збудують у центрі міста новий кафедральний Свято-Успенський собор УПЦ КП

07.10.2016, 12:31
У Кременчуці збудують у центрі міста новий кафедральний Свято-Успенський собор УПЦ КП - фото 1
Таке рішення було прийнято учора ( 6 жовтня) під час громадських слухань у міській раді. У них взяли участь громадські активісти, представники влади, науковці та журналісти.

Таке рішення було прийнято учора ( 6 жовтня) під час громадських слухань у міській раді. У них взяли участь громадські активісти, представники влади, науковці та журналісти.

Кременчук.jpg

Відкриваючи зібрання, секретар Кременчуцької міськради Юрій Грищенко поінформував присутніх, що протягом місяця було проведено опитування містян щодо можливого будівництва собору, і були виказані як позитивні , так і негативні думки. Зокрема, певна частина людей зауважували, що площа Перемоги використовується для проведення культурно – масових заходів , і якщо храм збудують, то доведеться шукати новий мистецький майданчик.

Епопея навколо відбудови храму триває вже кілька років.

За інформацією головного міського архітектора Олександри Волощенко, 30 вересня 2015 року згідно з рішенням міськради, Свято-Успенській релігійній громаді УПЦ КП було надано дозвіл на відновлення церкви за умов самостійного фінансування проекту. Втім, пізніше община від наміру відмовилася і звернулася до міськради з новим проханням – про будівництво собору на його колишньому історичному місті (тобто на площі Перемоги, біля міськради) . Однак, генеральний план міста був остаточно затверджений ще у серпні 2015 року, і там це будівництво відображено не було. Відтак, виникла потреба внести правки у містобудівну документацію, що можливо лише після проведення громадських слухань.

Дискусія була гарячою. Пропонували на місті пам’ятника Леніна просто збудувати пам’ятник Шевченкові, перенести будівництво на окраїну міста тощо.

«Прийшов час відновити нам велику православну святиню у наддніпрянському місті. Давайте глянемо на європейські міста,  візьмемо приклад з Європи, до якої ми так прагнемо. Там завжди у центрі міста є органи влади і храм. Тому мене надзвичайно дивує, коли аргументуючи негативне ставлення до можливого будівництва, говорять, що з будівництвом храму площа буде втрачена,  і там не буде місця для відпочинку», –  сказав ініціатор будівництва, благочинний Кременчуцького округу протоєрей Володимир Макогон. Крім того, отець Володимир наголосив на необхідності збудувати храм таким, як він спершу задумувався архітектором Джакомо Кваренгі – п’ятикупольним. 

«Натомість, ми відмовляємося від будівництва дзвіниці та мереживної огорожі – для того, аби кременчужанам вистачало місць для відпочинку на площі.  «Загалом у Кременчуці налічується чотири  храми УПЦ КП. Один – у колишньому католицькому костелі, два -  у пристосованих приміщеннях, ще один  – на території приватного підприємства кондитерської фабрики  «Лукас»,  і збудований за кошти власника. Саме тому у нас немає жодних сумнівів щодо будівництва великого кафедрального собору» , – підсумував отець Володимир.

В результаті більшістю голосів учасники слухань таки проголосували  за будівництво собору на центральній міській площі.

Історична довідка:  Будівництво Успенського собору в Кременчуці розпочали у 1804р. за проектом Дж. Кваренгі. Закінчено будівництво у 1916р. В середині XIX століття поблизу собору було споруджено дзвіницю. Собор у 1929р. закривають. З дзвіниці зняли дзвони. Будівлю собору хотіли використати під музей, переобладнати під Будинок культури, однак, довгий час вона просто пустувала. 

Під час Другої світової війни собор залишився цілим, хоча і постраждав під час бомбардувань. Собор використовувався як господарча споруда. Щодо руйнування собору , то дані різняться. За однією з версій – його підірвали німецькі війська під час відступу у 1943 році, за іншою – знищили вже за часів Хрущова. Кременчуцький Успенський собор ввійшов до «Переліку визначних пам'яток історії та культури, що потребують першочергового відтворення» (1998), розробленого на виконання Указу Президента України «Про заходи щодо відтворення видатних пам'яток історії та культури України» від 9 грудня 1995р.

Ініціатори відновлення Успенського собору знайшли креслення архітектора Джакомо Кваренгі. Папери були в Італії. За цими архівними документами можна звести собор таким, яким його задумав автор. Відомо, що колишній кременчуцький собор збудували з одним куполом, а задум архітектора полягав у тому, щоб спорудити собор із 5-ма куполами.

У 2008 році відбулось встановлення Хреста на площі Перемоги на місці колишнього Успенського собору. Двометровий кам'яний хрест зі скульптурою розп'ятого Христа на ньому стояв навпроти пам'ятника Леніну , який на той час ще не знесли. Про це РІСУ повід омив полтавський кореспондент Сергій Євтушенко.