• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ освятив у Львові унікальний університетський собор...

Патріарх УГКЦ освятив у Львові унікальний університетський собор

12.09.2016, 10:07
Патріарх УГКЦ освятив у Львові унікальний університетський собор - фото 1
У неділю, 11 вересня, у Львові освятили унікальний храм святої Софії-Премудрості Божої УГКЦ, збудований на території Українського Католицького Університету.

У неділю, 11 вересня, у Львові освятили унікальний храм святої Софії-Премудрості Божої УГКЦ, збудований на території Українського Католицького Університету.

Храм Премудрості Божої УКУ

Освячення храму та першу Літургію у ньому звершив Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук). Як зазначає Захід.нет, ставши на коліна, Патріах виголосив спеціальну молитву освячення храму.

Освячення престолу

Після цього у вівтарі храму заклали мощі блаженного Миколая Чарнецького та окропили весь храм.

Освячення престолу

«Сьогодні в нашому університетському храмі ми відкрили джерело Божої мудрості для всіх, хто її шукає. Запрошую тепер вас щодня черпати з того джерела. Нехай цей храм буде найважливішою аудиторією для всіх студентів цього університету. Народна мудрість каже: «Вчених людей є багато, але мудрих мало». Нам би дуже хотілося, щоб серед великої кількості дипломованих спеціалістів були не тільки ті, які набралися людського знання, хоча і це потрібно. Важливо, щоб з УКУ виходили учні Христові», – сказав під час Літургії Блаженніший Святослав.

Подяка архітектору

Першоєрарх подякував усім, хто долучився до будівництва храму, а також запевнив керівництво УКУ, що Синод єпископів підтримує університет.

«Сьогодні дозвольте мені від себе особисто і від всього Синоду наших єпископів, який є вашим засновником, заявити нашу цілковиту підтримку Українського католицького університету. Сьогодні і наша Церква, і наш Університет, і Ви особисто, владико Борисе і отче Богдане, часами є мішенню різних нападок і стріл ворога людського роду. Проте навіть тоді, коли на нас нападають, ми не можемо перетворитися на творців ще нової ідеології захисту. Горе нам, коли ми, християни, перетворимо Євангеліє на ще одну ідеологію, якою намагатимемося поборювати різні новітні антихристиянські ідеології, серед яких, наприклад, ідеологія гендеру, і багато інших тоталітарних ідеологій сучасного світу. Ми не маємо права богослов’я звести лише до полемічного богослов’я або апологетики, бо тоді ми зрадимо свою місію та ідентичність. Місія УКУ — бути світлом світу, бути джерелом проповіді Євангелія усім людям – з різних культур, мов, різного приготування і на різних етапах свого воцерковлення», — наголосив Глава УГКЦ.

Синод єпископів підтримує УКУ

До спільної молитви долучились міністр освіти та науки України Лілія Гриневич, представники міської та обласної влади, духівництво та кілька тисяч вірян.

Напередодні у храмі встановили ікону Матері Божої «Милосердя двері», яку молитовною ходою перенесли сюди з собору святого Юра.

Храм святої Софії-Премудрості Божої – унікальний не лише для Львова, а й для всієї України. В одній будівлі на різних ярусах функціонуватимуть три храми: на наземному рівні церква Софії-Премудрості Божої, на нижньому – храм святого Климентія Папи Римського і церква Гробу Господнього. У будівлі встановлено ліфт та облаштовано пандуси. Тому люди з особливими потребами та особи, яким важко підніматися по сходах, зможуть безперешкодно потрапити на будь-який рівень храму.

Раніше в храмі вже освятили дзвони, які назвали на честь святого Папи Івана Павла II, Патріарха Йосифа Сліпого та Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського. Найбільший дзвін важить 500 кг.

Наразі в храмі ще не завершені оздоблювальні роботи. У подальшому стіни храму мають прикрасити стінописами. Щоб обрати найкращий варіант інтер’єру храму, в УКУ провели конкурс, переможцем якого стало творче об’єднання Люби Яцків. Згідно з проектом, у верхньому ярусі храму буде зображено створення світу, середньому – святі Таїнства Церкви, в нижньому – святі української Церкви (від святих мучеників Бориса і Гліба до новомучеників УГКЦ).

Світлини зі сайту ZAXID.net i UCU.edu.ua

Літургія у новоосвяченому храмі