На Чернігівщині розібрали на бруси 250-літню церкву

10.08.2016, 11:14
На Чернігівщині розібрали на бруси 250-літню церкву - фото 1
Пам'ятку національного значення побудовано у 1763 року

На Чернігівщині у селі Городище Менського району розібрали пам’ятку національного значення - дерев’яну церкву 1763 року, повідомляє Depo.Суми з посиланням на "Сіверщину" та голову Менського відділення Чернігівського земляцтва в Києві, письменника, етнолога, викладач Київського університету імені М. Драгоманова Миколу Ткача.

За словами науковця, це зроблено нібито для перевезення її у музей просто неба у Пирогово. Але, як повідомив Микола Ткач, там нічого про це не знають.

Церква була збудована у 1763 році. У 1888 році її капітально відремонтували, тоді ж було добудовано південний і північний рукави. За типом плану церква тризрубна, триверха, складається з чотирикутного бабинця, восьмигранної центральної дільниці та шестигранного вівтаря і належить до поширеного на Лівобережжі типу пам’яток. Про дерев’яний тризубоподібний Миколаївський храм був знятий документальний фільм.

Церква пов’язана з родиною видатних українців Кістяківських - там 20 років служив один із них, там є дві родові могили, на які приїздили родичі з США.

У селі діє парафія УПЦ Московського патріархату, яка служить в іншому храмі, а цей храм московська церква зберігати не хоче. Миколаївська церква розібрана і лежить у селі бездоглядно. Зібрати її можна знов, відреставрувавши, наголошується у повідомленні.

церква-городище.jpg