• Головна
  • Новини
  • На Херсонщині на честь св. Григорія, просвітителя Вірменії, освятили храм УПЦ (МП)...

На Херсонщині на честь св. Григорія, просвітителя Вірменії, освятили храм УПЦ (МП)

19.04.2016, 09:44
На Херсонщині на честь св. Григорія, просвітителя Вірменії, освятили храм УПЦ (МП) - фото 1
17 квітня, у смт. Асканія-Нова, що знаходиться у Чаплинському районі, Херсонської області, відбулося перейменування діючої церкви священномученика Дмитра Солунського на честь вірменського святого.

Херсон_1.jpgexklusiv.gif17 квітня, у смт. Асканія-Нова, що знаходиться у Чаплинському районі,  Херсонської області, відбулося перейменування діючої церкви священномученика Дмитра Солунського на честь вірменського святого.  

Митрополит Іоанн, правлячий архиєрей Херсонської єпархії УПЦ (МП), освятив храм на честь святого Григорія, Просвітителя Великої Вірменії,  – повідомила кореспондент РІСУ Тетяна Длінна. 

Після звершення чину освячення храму та Божественної Літургії митрополитмпривітав духівництво Чаплинського благочиння, нагородив церковними нагородами благодійників та передав в дар парафії часточку мощів сщмч. Григорія Просвітителя, – інформує офіційний сайт Херсонської єпархії.

Херсон_2.jpg

На сторінці  Союзу вірменської молоді в Херсоні «ВКОНТАКТЕ» зазначається, що у святкових заходах взяли участь представники Херсонської обласної організації Спілки вірмен України та вірменської релігійної громади.  Посланці діаспори відзначили важливість цієї події для вірменської общини та  висловили вдячність за присвячення храму святому Григорію Просвітителю.

Херсон_3.jpg

Нагадаємо, ця урочиста подія пов’язана з відновленням історичної пам’яті про  православну святиню Таврійського краю  –  Григоріє-Бізюківський чоловічий монастир, заснований наприкінці XYIII століття і зруйнований у 1918 році. Перша зведена церква чернечої обителі була присвячена вірменському святому.

У 1993 році  Свято-Дмитрівський храм був відкритий у будівлі, спорудженій, за переказами парафіян, з каміння  розореного монастиря, – розповідається на сайті православної громади Асканії-Нової. Нині діючу церкву вирішили перейменувати, оскільки у новозбудованому храмі  ікони Божої Матері «Спорительниці хлібів» боковий вівтар освятили на честь вмч. Дмитра Солунського.

Херсон_4.jpg

Отець Іоанн Канинець, настоятель Свято-Дмитрівської парафії, 11 квітня привіз з паломницької поїздки вірменську ікону святого Григорія Просвітителя.  Вона була написана на замовлення громади у монастирі Хор Вірап, що розташований біля підніжжя гори Арарат,  на місці Арташата –  древньої столиці Вірменії.