Будівлю одеського архіву передали юдейській громаді

24.02.2016, 10:05
Будівлю одеського архіву передали  юдейській громаді - фото 1

19 лютого 2016 року на черговій сесії Одеської обласної ради було прийнято рішення про передачу (дарування) будівлі головного корпусу Державного архіву Одеської області (м. Одеса, вул. Пушкінська, 20 ріг Жуковського, 18) зі спільної власності територіальної громади міста до Одеської іудейської релігійної громади (ОІРГ) "Хабад - Шомрей - Шабос". За це рішення проголосували 59 з 62-х присутніх депутатів.

Одеса_архів.jpg19 лютого 2016 року на черговій сесії Одеської обласної ради було прийнято рішення про передачу (дарування) будівлі головного корпусу Державного архіву Одеської області (м. Одеса, вул. Пушкінська, 20 ріг Жуковського, 18) зі спільної власності територіальної громади міста до Одеської іудейської релігійної громади (ОІРГ) "Хабад - Шомрей - Шабос". За це рішення проголосували 59 з 62-х присутніх депутатів, повідомляє  Рrostir.museum.

В проекті рішення, яке готувало до засідання Управління майнових відносин, йшлося про те, що передача будівлі громаді обумовлена Законом України 2002-го року "Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій".

Як кажуть співробітники архіву, будівля знаходиться у вкрай незадовільному стані і потребує ремонту, про що ведеться мова з 2003 року і всі ці 13 років вони пропонували десятки варіантів будівель (в тому числі, й будівлю автобази ОДА, яка обслуговує 50 автівок чиновників, і має площу 4 000 кв.м.), в яких могла б функціонувати установа, що зберігає 2 млн. справ Державного архівного фонду України. Проте весь цей час влада вдавала, що проблеми не існує.

Директор Державного архіву Одеської області Володимир Левчук каже, що співробітники не проти повернення будівлі релігійній громаді, проте вони хочуть спочатку отримати інше приміщення, яке б відповідало нормам для повноцінного функціонування архівної установи: «Ми двома руками за те, щоб будівлю повернули релігійній громаді, але спочатку необхідно визначити майбутнє нашого архіву. Площа приміщення, яке нам пропонують, всього 1700 кв. м., а нинішня площа - 2700 кв. м. Тобто ми хотіли, щоб першим пунктом нам дали нормальне приміщення або ділянку, а вже другим пунктом - передавали будівлю релігійній громаді».

За чутками, архіву запропонують будівлю поза межами міста, в селищі Олександрівка Комінтернівського району.

В звязку з цим, 22 лютого 2016 року, о 15.00 в Одесі скликаються Загальні збори громади Одеси з питання подальшої долі архіву.

Як йдеться у повідомленні,  будівля Бродської синагоги, була споруджена в 1860-му році за проектом архітектора Колловича. Згодом вона стала першою на Півдні України (у складі Російської імперії) хоральною синагогою, де богослужіння проводились з музичним супроводом органу і фісгармоні. В 1920-х роках, коли в Одесі закрили всі 7 діючих синагог, в Бродській "квартирував" єврейський клуб. Після Другої світової війни в будівлю в`їхав архів. Дискусії про повернення синагоги релігійній громаді велися з 1990-х рр.