• Головна
  • Новини
  • Міністерство культури пояснило, чому дозволило УПЦ КП проводити богослужіння у Малій Софії...

Міністерство культури пояснило, чому дозволило УПЦ КП проводити богослужіння у Малій Софії

22.02.2016, 10:45

В Міністерстві культури наголошують, «що при прийнятті зазначеного рішення було дотримано всіх встановлених процедур, норм міжнародного та національного пам’яткоохоронного законодавства та враховано світову практику використання пам’яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як культових споруд та проведення у них культових обрядів та богослужінь».

За дорученням Прем’єр-міністра України від 11.01.2016 № 532/1/1-16 Міністерство культури України розглянуло звернення Української Православної Церкви Київського Патріархату щодо проведення богослужінь у храмі Малої (Теплої) Софії Національного заповідника «Софія Київська».

Як йдеться у поясненні, Міністерство спільно з Національним заповідником «Софія Київська» відповідно до чинного законодавства опрацювало зазначене звернення та прийняло рішення про погодження проведення богослужінь Українською православною церквою Київського Патріархату у храмі Малої (Теплої) Софії (пам’ятка архітектури ХVIII ст. на території архітектурного ансамблю Собору Святої Софії), про що поінформувало Кабінет Міністрів України та Українську Православну Церкву Київського Патріархату.

В Міністерстві культури наголошують, «що при прийнятті зазначеного рішення було дотримано всіх встановлених процедур, норм міжнародного та національного  пам’яткоохоронного законодавства та враховано світову практику використання пам’яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як культових споруд та проведення у них культових обрядів та богослужінь».

В Мікульті також констатують: «Прийняте рішення повністю відповідає Настановам по виконанню Конвенції про охорону Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО… Всі пам’ятки, які входять до складу Національного заповідника «Софія Київська», залишаються в державній власності і на балансі Заповідника.

Відповідно до укладеного договору між Національним заповідником «Софія Київська» та УПЦ КП, частина приміщень храму «Тепла Софія» (приблизно 1/5 загальної площі храму) надаватиметься винятково для проведення богослужінь за окремим графіком із урахуванням та суворим дотриманням вимог законодавства під контролем Заповідника. Також, акцентуємо увагу на тому, що функціональне призначення пам`ятки не змінюється, вона й надалі використовуватиметься в якості музею.

Проведення богослужінь не нестиме жодних загроз автентичним елементам конструкції храму, оскільки спеціалістами з охорони пам’яток буде здійснюватися постійний контроль за дотриманням режиму експлуатації пам’ятки».

І ще один аргумент від Мінкультури: «Надання приміщення Малої (Теплої) Софії для проведення богослужінь стане ще одним дієвим  кроком з боку держави у напрямі забезпечення прав віруючих на користування церковними спорудами (храмовими комплексами), які у радянський тоталітарний період були реквізовані у релігійних організацій. Цей крок повністю узгоджується із базовими нормами  «Закону про свободу совісті та релігійні організації».