• Головна
  • Новини
  • В Мінюсті не змогли дійти згоди щодо розділення території колонії та Гамаліївського Харлампіївського монастиря...

В Мінюсті не змогли дійти згоди щодо розділення території колонії та Гамаліївського Харлампіївського монастиря

27.01.2016, 17:09
В Мінюсті не змогли дійти згоди щодо розділення території колонії та Гамаліївського Харлампіївського монастиря - фото 1
В Міністерстві юстиції України відбулася міжвідомча нарада щодо відокремлення пам'ятки архітектури національного значення Собору Різдва Богородиці Гамаліївського Харлампіївського монастиря від території Шосткинської виправної колонії (№ 66) в Сумській області.

exklusiv.gifВ Міністерстві юстиції України відбулася міжвідомча нарада щодо відокремлення пам'ятки архітектури національного значення Собору Різдва Богородиці Гамаліївського Харлампіївського монастиря від території Шосткинської виправної колонії (№ 66) в Сумській області.

Hamalijivskyj_monastyr.jpg

Очолила нараду, яка відбулася 25 січня, директор Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції України Наталія Козловська.

Представники різних міністерств, а також заступник голови Сумської обласної ради Анатолій Річкаль, протягом трьох годин шукали шляхи як безболісно та з найменшими витратами вивести монастир із території колонії.

За результатами наради жодного рішення прийнято не було, переговори триватимуть і надалі.

Питання відокремлення монастиря від виправної колонії активно обговорюється вже більше року. У серпні 2015 року ініціативна група мешканців Шостки організувала збір підписів під зверненням до Президента України Петра Порошенка із проханням передати всі приміщення Свято-Харлампієвського монастиря  Конотопсько-Глухівській єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

Під час місцевих виборів восени 2015 року на цій темі свою передвиборну кампанію в Шостці побудувала політична партія «Блок Петра Порошенка». Зокрема, 24 вересня у місті Шостка з’явилися білборди із символікою партії на фоні фотографії монастиря та гаслом «Волю Гамаліївському монастирю!».

Гамаліївський Харлампіївський монастир – пам’ятка архітектури національного значення, тут похований гетьман Скоропадський з родиною. На території колонії монастир опинився 1962 року, після того, як був переданий Міністерству внутрішніх справ, яке, в свою чергу, перетворило його на колонію суворого режиму №66.