• Головна
  • Проекти
  • На Вінничині за 2015 р. влада повернула у власність Церков рекордну кількість храмів...

На Вінничині за 2015 р. влада повернула у власність Церков рекордну кількість храмів

18.08.2015, 14:48
На Вінничині за 2015 р. влада повернула у власність Церков рекордну кількість храмів - фото 1
Відповідне рішення підписав напередодні голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

Вінниця.jpg 16 серпня, по завершенні недільного богослужіння у Спасо-Преображенському храмі с. Луки-Мелешківської Вінницького району, відбулося підписання акту про повернення державою церковної будівлі у власність релігійної громади. Відповідне рішення підписав напередодні голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. 

«Ми - сучасне покоління, зобов’язані виправити помилки минулого та повернути націоналізоване культове майно, що сприяє зміцненню відносин влади і Церкви. Наше спільне завдання зберегти та утвердити гармонійні партнерські відносини з релігійними організаціями усіх конфесій, що є запорукою миру та спокою в області, процвітання незалежної, суверенної та соборної України», - зазначив Валерій Коровій, звертаючись до вірян.

 В урочистій церемонії передачі храму разом з керівником світської влади брав участь керуючий Вінницькою єпархією УПЦ митрополит Вінницький і Барський Симеон. Архипастир зауважив, що хоча й до цього часу громада фактично володіла храмовою будівлею, але офіційна передача колись націоналізованого храму свідчить про розуміння владою необхідності виправлення помилок минулого і відновлення історичної справедливості.

 Разом із тим митрополит Симеон наголосив, що відтепер громада, як повноправний власних храмової будівлі, має докладати усіх зусиль для її збереження і утримання в належному стані, адже храм Преображення Господнього у с. Лука-Мелешківська належить до списку «Перлини Поділля» та є пам’яткою архітектури місцевого значення. Про це повідомляє Прес-служба Вінницької єпархії.

Як повідомили РІСУ в управлінні у справах релігій та національності Вінницької ОДА, за цей рік у Вінницькій області Церквам повернули у власність 30 храмів різних конфесій. Для порівняння, за попередні роки незалежності –  кількість повернутих державою храмів сягала лише 60. Відповідно, релігійні громади, які вже стали офіційними власниками храмів, беруть на себе відповідальність за їх збереження.