Римо-католицькій громаді передали храм святої Анни у м. Барі

20.07.2015, 10:20
Римо-католицькій громаді  передали храм святої Анни у м. Барі - фото 1
У документі зазначено: «Передати пам’ятку архітектури місцевого значення — комплекс культових будівель та споруд костелу Святого Миколая (Святої Анни) релігійній організації за актом приймання-передачі».

В Барі римо-католицький храм святої Анни передали у власність релігійної громади. Відповідне розпорядження голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій підписав ще 10 червня цього року.

У документі зазначено: «Передати пам’ятку архітектури місцевого значення — комплекс культових будівель та споруд костелу Святого Миколая (Святої Анни) релігійній організації за актом приймання-передачі».

Бар_(1).jpg

Храм святої Анни в місті Барі — один із кращих прикладів неоготики у всій Україні.

Крім того, його унікальність ще й у тому, що це єдиний в нашій державі випадок, коли два храми різних конфесій розташовані так близько: католицька святиня буквально межує з православною церквою, їх розділяє лише невеличкий кований паркан.

Побудований на самому початку ХІХ століття, католицький храм залишається однією з найбільш яскравих і пам’ятних архітектурних будов. Гострі шпилі, пишний екстер’єр із рельєфною ліпниною і благородні форми — все це наявне у цій споруді.

Храм побудували ще 1811 року. Згідно з історичними даними, його зводили для Ордену домініканців, дуже популярного серед західних католиків XVIII століття. Тривалий час ця частина Вінницької області перебувала під владою польського дворянства, яке укоренило католицьку віру на тутешніх землях, чим пояснюється архітектурний стиль цього храму, а також інших святинь Бара.

Храм святої Анни має по-справжньому легендарну історію, яка бере початок із часів Середньовіччя. Вважається, що ще в 1500‑х роках на цьому місці вже стояла церква, яку пізніше збільшували і перебудовували. Імовірно, святиня могла носити іншу назву — святого Миколая. Відтоді було внесено чимало змін у внутрішній устрій храму і його зовнішній вигляд. Сучасного вигляду він набув 1908 року. В наші дні святиня відкрита для всіх вірних. Про це інформує  CREDO.