• Головна
  • Новини
  • У Турці парафіяни УПЦ (МП) через проросійську позицію священика офіційно передали свою церкву УПЦ КП...

У Турці парафіяни УПЦ (МП) через проросійську позицію священика офіційно передали свою церкву УПЦ КП

04.02.2015, 14:06
Громада оформила всі необхідні для цього документи та перереєструвала храм. 1 лютого перше офіційне богослужіння провів священик Київського Патріархату.

Парафіяни Свято-Покровського храму (Української Православної Церкви (Московського Патріархату) у місті Турка офіційно віддали свою церкву у підпорядкування УПЦ Київського Патріархату. Громада оформила всі необхідні для цього документи та перереєструвала храм. 1 лютого перше офіційне богослужіння провів священик Київського Патріархату.

Як розповів ZAXID.NET керуючий Дрогобицько-Самбірської єпархії УПЦ КП єпископ Яків, рішення про зміну підпорядкування храму прийняла громада Турки. Для цього прихожани храму організували збори, де проголосували про зміну підпорядкування.

За словами єпископа, всі присутні на зборах прихожани, окрім однієї людини, проголосували за зміну підпорядкування. Протокол зборів та заяву про зміну підпорядкування із підписами прихожан зареєстрували в управлінні культури і релігії ЛОДА.

«За статутом будівля, земельна ділянка належить не церкві, а громаді. Тож громада прийняла рішення віддати храм у наше підпорядкування і з відповідною заявою звернулась до міської ради», - уточнив єпископ Яків. Відповідну ухвалу депутати затвердили на сесії Турківської міської ради.

У день першого офіційного богослужіння, яке провів священик Київського патріархату, прихoжaни чергувaли біля церкви з 5 гoдини ранку. Згодом до них долучились грoмaдcькi oргaнiзaцiї «Мaйдaн Туркiвщини», «Сaмooбoрoнa м.Турки» тa «Нaрoднa гвaрдiя».

Попередній настоятель отець Олексій Слобода у цей день не прийшoв. Телефoном він повідомив, щo хвoрий i відмовився віддати кючі. Тoдi прихожани вирішили зрiзaти зaмки, пише turka-ua.net. Прoцедуру знімали нa вiдеo у приcутнocтi депутaтiв мicькoї рaди, предcтaвникiв мiлiцiї i грoмaдcькocтi. Опісля зробили oпиc мaйнa та замінили зaмки.

Деякий час прихожани Свято-Покровського храму вирішили цілодобово охороняти церкву.

Конфлікт парафіян із священиком Московського Патріархату тривав понад півроку.  Прихожани звинувачували свого пароха в агітації за Росію та окупантів. Впродовж трьох місяців люди вимагали від отця припинити агітацію та дозволити їм молитись у своїй церкві за загиблих українських військових. Він на їхні вимоги не реагував.

Після тривалого протистояння священикові Олексію Слободі запропонували разом із громадою перейти до Київського Патріархату.  Він відмовився, мотивуючи це тим, що Московський Патріархат – єдино правильний. Після цього парафіяни не допускали Олексія Слободу до церкви.

Священик звернувся за допомогою до російських ЗМІ: на сторінках «Вести.ру» та на телеканалі «Россия 24» 4 жовтня з’явився сюжет, в якому він звинувачував представників місцевого самоврядування та правоохоронців у бездіяльності щодо самовільного захоплення приміщення храму радикальними майданівцями, які змушують його зрадити віру і перейти у підпорядкування Київського Патріархату, і періодично б'ють його за те, що він цього не робить.

Тоді ж начальник Турківського районного відділку міліції Андрій Кумечко розповів ZAXID.NET, що міліція понад три місяці стежила за цим конфліктом. Однак і правоохоронці, і представники органів місцевого самоврядування у процес втручалися винятково у рамках повноважень.