• Головна
  • Новини
  • У Дніпропетровську вдруге освятили костел, який римо-католикам повертали 12 років...

У Дніпропетровську вдруге освятили костел, який римо-католикам повертали 12 років

13.10.2014, 13:19
У Дніпропетровську вдруге освятили костел, який римо-католикам повертали 12 років - фото 1
Ординарій Харківсько-Запорізький єпископ Станіслав Широкорадюк OFM 11 жовтня вдруге освятив парафіяльний костел святого Йосифа у Дніпропетровську.

Ординарій Харківсько-Запорізький єпископ Станіслав Широкорадюк OFM 11 жовтня вдруге освятив парафіяльний костел святого Йосифа у Дніпропетровську. Святиню, знищену атеїстичним режимом, римо-католики отримали 2009 року після тривалих протестів та молитов перед зачиненим храмом.

Ремонт тривав кілька років. У проповіді єпископ Станіслав подякував вірним та о. Казимиру Гузикові OFM Сар за витривалу і довірливу молитву, яка принесла повернення Божого Дому, інформує прес-служба Львівської архиєпархії РКЦ в Україні.

Дніпропетровськ.jpg

У Літургії взяли участь Харківсько-Запорізькі єпископ-помічник Ян Собіло та єпископ-сеньйор Мар'ян Бучек, а також ординарій Київсько-Житомирський архиєпископ Петро Мальчук OFM та ординарій Кам’янець-Подільський єпископ Леон Дубравський OFM.

На урочистість прибули генеральний вікарій ордену Братів Менших Капуцинів з Риму та провінціал з Кракова. Перед початком Святої Меси вірних привітали генеральний консул РП в Харкові Ян Гранат та мер міста Дніпропетровська.

Урочистість розпочали Євхаристійною процесією з каплиці отців-капуцинів вулицями міста до костелу, де після благословення перед костелом відбулась Літургія переосвячення. Після її завершення було продемонстровано фотознімки молитов про повернення святині, а також ремонтно-будівельних робіт її відновлення.

Довідка РІСУ:

Повернення собору св. Йосипа місцеві римо-католики домагалися півтора десятиліття. Цей храм був збудований їхніми одновірцями в другій половині ХIХ ст. За радянської влади костел у католиків відняли, й відтоді він використовувався не за призначенням. Звернення віруючих з проханням повернути їм храм влада вперто ігнорувала.

Під час головування Павла Лазаренка — 1998 року — Дніпропетровська обласна рада потай продала костел панамській компанії. Незважаючи на те, що такі дії оскаржила обласна прокуратура, а Вищий арбітражний суд України визнав їх незаконними, нові власники перепродали будівлю американській корпорації „Даґсбері”, яку в ЗМІ пов’язують зі самим Лазаренком. А та, у свою чергу, почала в костелі капітальний ремонт і перебудову.

Весь цей час римо-католики Дніпропетровська прагнули повернути храм через різні судові інстанції.

5 червня 2009 року Господарський суд Дніпропетровської області передав храм місцевій  парафії Святого Йосипа Римо-Католицької Церкви (РКЦ), а постановою від 10 серпня 2009 року Дніпропетровський апеляційний господарський суд рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 25 червня 2009 року залишив без змін.

Настоятель парафії св. Йосипа в Дніпропетровську о. Збігнєв Савчук 12 жовтня отримав документи в бюро технічної інвентаризації – свідоцтво про право власності на храм та технічний паспорт. Таким чином, як підсумовують в громаді, завершилася її 12-річна боротьба за храм.