• Головна
  • Новини
  • Мусульманам Дніпропетровська повернуть відібрану комуністами мечеть...

Мусульманам Дніпропетровська повернуть відібрану комуністами мечеть

09.07.2014, 12:27
Мусульманам Дніпропетровська повернуть відібрану комуністами мечеть - фото 1
Дніпропетровська влада має намір повернути мусульманській громаді споруду, в якій майже сто років тому була розташована мечеть. Для цього з приміщення у центрі міста доведеться виселити спортивну школу олімпійського резерву.

мусульмани.jpgДніпропетровська влада має намір повернути мусульманській громаді споруду, в якій майже сто років тому була розташована мечеть. Для цього з приміщення у центрі міста доведеться виселити спортивну школу олімпійського резерву. Про це повідомляє 5 канал.

Батьки дітей заявляють – не погодяться на переселення, якщо нова спортивна школа буде гіршою за теперішню.

Єдина в області мусульманська мечеть вже 10 років поспіль розташована приватному будинку на околиці Дніпропетровська. У приміщеннях для молитов одночасно можуть розміститися всього двісті п’ятдесят людей, хоча загалом в регіоні проживає майже вісімдесят тисяч мусульман.

Протягом чотирнадцяти років мусульмани Дніпропетровщини намагалися відсудити у міської влади приміщення мечеті, яку більше сотні років тому звели їхні пращури, а згодом, у 1926-му році, відібрала радянська влада. 

Кілька тижнів тому, під час візиту до Дніпропетровська лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський пообіцяв передати мусульманській громаді історичне приміщення. Тож, тепер планують переселити звідти спортивну школу олімпійського резерву, яка займає приміщення вже майже 70 років.

Тренери та батьки дітей занепокоєні цими намірами – бояться, що школу, де навчається шість сотень юних спортсменів, переселять на околицю.

В школі заявляють: на переїзд погодяться лише за умови, що їм запропонують не гірші умови, ніж вони мають зараз.

Обласна влада у свою чергу запевняє – для спортсменів знайдуть краще приміщення, а мусульман зобов'яжуть обладнати його за найсучаснішими стандартами. Входини обіцяють приблизно за рік.

Мусульмани вірять, що задумане вдасться реалізувати. І вже збираються відтворити історичний вигляд мечеті та організувати екскурсії до неї.