У Тернополі зведуть кафедральний собор УПЦ КП

23.05.2014, 14:23
У Тернополі зведуть кафедральний собор УПЦ КП - фото 1
Коштом будівництва багатоповерхівки планують звести собор святих рівноапостольних Костянтина і Єлени УПЦ КП у Тернополі.

exklusiv.gifКоштом будівництва багатоповерхівки планують звести собор святих рівноапостольних Костянтина і Єлени УПЦ КП у Тернополі. Адже Тернопільська єпархія Київського Патріархату досі без головного храму.

“Вже багато років перед нами стоїть проблема, що Тернопільська єпархія не має свого кафедрального собору — головного храму, – розповідає керуючий Тернопільською єпархією УПЦ КП архиєпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор (Писик). – Виношуємо цю ідею, але різні перешкоди не дозволяли її втілити. Основна проблема досить банальна і зрозуміла — це фінанси. Адже головний храм — не парафіяльний. Це набагато масштабніший проект”.

Тернопіль_собор_2.jpg

Відтак на єпархіальному рівні вирішили, що найкращий спосіб отримати собор — це звести його на кошти від спорудження і продажу помешкань у багатоповерхівці на цій же землі церкви.

“Розміри ділянки дозволяють витримати усі норми і приписи. Отож, шукаємо інвестора. Зазвичай забудовники дають 10-15% від свого прибутку. Причому не грішми, а квартирами, які церква сама повинна продати, - продовжує владика. - Зрозуміло, що цих коштів буде недостатньо навіть для закладення повноцінного фундаменту. Тож ми звертаємося до забудовників, щоб вони стали жертводавцями не заради винагороди тут, а на небі. Адже весь прибуток, який забудовник отримає від продажу квартир, має бути спрямований на зведення собору”.

Усі документи і містобудівні умови Тернопільська єпархія уже підготувала і вони — у належному порядку, переконує архиєпископ Нестор.

“Залишається знайти щиру людину, яка хоче допомогти церкві. Не йдеться про те, щоб віддавати щось своє, а пожертвувати часом, - каже керуючий єпархією. - Зрозуміло, що період складний — люди не багаті, і парафії не такі заможні, як про це деколи говорять... Хочемо, щоб будівництво було максимально прозорим”.

Тернопіль_собор.jpg

А тому для проекту створили окремий сайт tersobor.org.ua, розповідає прес-секретар Тернопільської єпархії УПЦ КП отець Олег Гах.

Попередні проекти будинку і собору створив архітектор Володимир Ізбянський. Ескіз собору демонструє, що його планують збудувати у неовізантійському стилі.

“Розміри його — 20х15 метрів. Храм буде вищим за 100-квартирну дев'ятиповерхівку, яку запланували звести. Його висота — приблизно 35 метрів, – говорить економ Тернопільської єпархії протоєрей Руслан Притула. Вмістимість — приблизно 500 коліннопреклонних місць”.

Загальна площа ділянки — 0,6 га. Її у 2009 р. надала у користування єпархії міськрада. У 2010 р. церква отримала містобудівні умови для будівництва собору, дзвіниці, єпархіяльного управління і будинку — для священиків. У 2012 р. церква отримала державний акт на цю землю. Місце зведення собору — збіг вул. Генерала Тарнавського і Київської у мікрорайоні “Сонячний” або ж “БАМ”.

Якщо інвестор готовий буде збудувати будинок цілком, то для здачі багатоповерхівки потрібно буде приблизно два роки. Ще стільки ж — для зведення храму, зазначає архиєпископ Нестор. Якщо будинок здаватимуть чергами, справа затягнеться, визнає він.

Також керуючий архиєпархією анонсує, що при соборі буде недільна школа.