• Головна
  • Новини
  • В Ужгороді хочуть таємно продати будівлю колишньої синагоги...

В Ужгороді хочуть таємно продати будівлю колишньої синагоги

09.09.2013, 16:02
В Ужгороді невідомі викупили майже увесь тираж обласної газети «Європа-центр», де подано оголошення про аукціон з продажу об’єктів обласного та районного майна.

В Ужгороді невідомі викупили майже увесь тираж обласної газети «Європа-центр», де подано оголошення про аукціон з продажу об’єктів обласного та районного майна.

Про це повідомляє ІА ЗІК з посиланням на Zaholovok.com.ua. .

Серед оголошення про продаж аптек у Іршаві та Ракошині, складу в Ужгороді, найцікавішим стало оголошення про виставлення на аукціон приміщення площею майже 1000 м кв. (978,6) по вул. Жупанатській, 17, що у центрі Ужгорода. Стартова ціна триповерхової цегляної всього 3 млн 867 тис.528 грн. Вартість 1 м кв. цегляної будівлі у задовільному стані виходить близько 490 доларів.

Варто зазначити, що будівлю хотіли продати вже не раз. Проте, у хід справи втрутилася єврейська громада. Адже приміщення по вул. Жупанатській, 17 – це будівля колишньої синагоги і була зведена у 1870 році на кошти єврейської громади, – запевняють представники громади.

2.12.2009 року листом № 15 Ужгородська релігійна громада Прогресивного Іудаїзму, керуючись ч. 2 ст. 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», звернулась до Закарпатської обласної ради по розгляду питання безоплатного повернення приміщення синагоги по вул. Жупанатській, 17 релігійній громаді.

У 2010 р. ухвалою господарського суду Закарпатської області було заборонено Закарпатській обласній раді проводити аукціон з відчуження об’єкта спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, розташованого по вул. Жупанатській, 17 в м. Ужгороді. Закарпатська обласна рада оскаржила дану ухвалу, зокрема, посилаючись на те, що дана будівля не відноситься до об’єктів культурної спадщини, а є комунальною власністю територіальних громад. Судова колегія Львівського апеляційного господарського суду задовольнила апеляцію Закарпатської облради і скасувала ухвалу місцевого господарського суду.