Визначено найвисокогірніші храми України

30.08.2013, 16:26
Визначено найвисокогірніші храми України - фото 1
Найвисокогірніші храми в Україні знаходяться в селах, які розкинулися високо в горах Карпат.

високогірні_храми.jpgНайвисокогірніші храми в Україні знаходяться в селах, які розкинулися високо в горах Карпат, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на журналістську розвідку Вісника.

У найвисокогірнішому Рахівському районі, що на Закарпатті, стоять храми в селах Стебний на висоті 870 метрів, Чорна Тиса – 805 метрів. Та ще вище розташовані села, які мають церкви, у Путильському районі Буковини. Це, зокрема, Бисків – 1067 м, Випчина – 1144 м (є столітня капличка). І найвище поселення Сарата – 1182 метри. Воно відоме тим, що найбільш віддалене та важкодоступне в українських Карпатах, до якого навіть дороги немає. Хоча тут проживає всього два десятки людей, проте мають свою церкву.

У селі Буковець Верховинського району Івано-Франківської області церкву Вознесіння Господнього звели на перевалі – на висоті 840 метрів над рівнем моря. Храм часто окутують вранішні тумани. Місцевий священик отець Петро Соколовський розповів, що цей храм  збудували лише з настанням незалежності України.

У Криму найвисокогірнішою вважається церква Воскресіння Христового у Форосі. Але, на відміну від карпатських святинь, розташована вона на висоті всього 412 метрів над рівнем моря.