• Головна
  • Новини
  • Караїми просять Януковича допомогти повернути їм національні святині...

Караїми просять Януковича допомогти повернути їм національні святині

15.08.2013, 10:35
Караїми просять Януковича допомогти повернути їм національні святині - фото 1
Кримські караїми звернулися до Президента України Віктора Януковича з проханням надати допомогу в поверненні їх національних святинь. В Асоціації кримських караїмів відзначають, що їх національна культура перебуває на межі зникнення.

1376483331_0.jpgКримські караїми звернулися до Президента України Віктора Януковича з проханням надати допомогу в поверненні їх національних святинь. В Асоціації кримських караїмів відзначають, що їх національна культура перебуває на межі зникнення, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Авдет.

Громада потребує державної підтримки і повернення святинь, втрачених за радянської влади. Серед таких фігурують фортеця Джуфт (Чуфут) Кале і родове кладовище-святилище Балта Тіймез ("Сокира не чіпатиме") - місця шанування і паломництва.

"У 1921 р. влада відібрала наші святині - Джуфт Кале, кенаса (храми) та ін. Зараз караїмські святині входять до складу Кримської республіканської установи" Бахчисарайський історико-культурний заповідник". Чиновники ставляться до наших святинь, як до пам'ятників зниклих народів, з якими не треба рахуватися. Для кримських караїмів багато роботи, що проводяться на некрополі, є блюзнірськими", - заявили в Асоціації караїмів.

Автори звернення дорікнули керівництву заповідника в тому, що воно не погоджує з ними роботи та перешкоджає діяльності громади. Караїми кажуть, що їх не пускають у фортецю для "відправлення своїх національно-релігійних потреб". Ще в 2007 році вони вирішили створити в заповіднику музей історії та культури караїмів, але все залишилося тільки на папері.

Національна громада позбавлена можливості проводити виставки та експозиції. Незважаючи на указ Президента, датований ще березнем 1992 року, караїмам не повернули кенасу в Сімферополі і в фортеці. Їм немає де молитися, а сам храм доведений до "катастрофічного стану".

Караїми в першу чергу хочуть, щоб влада країни надала статус національної святині фортеці Чуфут (Джуфт)-Кале і кладовищу Балта Тіймез, а також передала об'єкти в безстрокове безоплатне користування громаді. Крім цього, вони просять грошей з державного та республіканського бюджетів на підтримку та відродження культурної спадщини і наполягають, щоб роботи на святих місцях не проводили без узгодження з караїмської громадою.

Під документом поставили підписи голова Всеукраїнської асоціації кримських караїмів "Кримкарайлар" Володимир Ормелі, керівник Асоціації кримських караїмів Ілля Кальфа і почесний голова Всеукраїнської асоціації кримських караїмів Юрій Коген.