• Головна
  • Новини
  • Новий проект кафедрального собору Воскресіння Христового УПЦ (МП) буде у стилі Київської Руси...

Новий проект кафедрального собору Воскресіння Христового УПЦ (МП) буде у стилі Київської Руси

26.06.2013, 11:36
Новий проект кафедрального собору Воскресіння Христового УПЦ (МП) буде у стилі Київської Руси - фото 1
Перед проектним інститутом поставлене завдання мінімально міняти конструктивні позиції собору, але зовнішній вигляд його треба максимально наблизити до таких святинь, як Софія, Кирилівська церква.

Столяр.jpg21 червня відбулося засідання Штабу будівництва кафедрального собору на честь Воскресіння Христового УПЦ, на якому визначився головний проектувальник собору. Перевагу в тендері на проектні роботи храмобудівна рада віддала фахівцям ДП Український державний проектний інститут «Укрмістобудпроект» з Харкова. Головний архітектор – Чечельницький П.Г. Про це інформує «Православіє в  Україні».

«Ми б хотіли бачити собор в архітектурі Київської Русі. Саме про це йшла мова і майже два місяці тому, коли 24 квітня в резиденції Предстоятеля УПЦ у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулося засідання храмобудівної ради кафедрального собору. Очолив розгляд питань настоятель кафедрального собору УПЦ на честь Воскресіння Христового Митрополит Київський і всієї України Володимир. Тоді ж спільно було обговорено питання зміни зовнішнього вигляду майбутнього собору на користь традицій часів Київської Русі – без конструктивних змін проекту», – розповів ключар і керуючий будівництвом собору єпископ Бородянський Варсонофій (Столяр).

собор_УПЦ.jpg

Як наголошує єпископ Варсонофій, державний проектний інститут «Укрмістобудпроект» з Харкова відомий своїми проектами в сакральній архітектурі – його фахівцями спроектовано понад 130 храмів. Саме цей інститут проектував собор Преображення Господнього у Почаївській Лаврі, який нещодавно освятив Митрополит Володимир.

Як наголошують в УПЦ (МП), перед проектним інститутом поставлене завдання мінімально міняти конструктивні позиції собору, але зовнішній вигляд його треба максимально наблизити до таких святинь, як Софія, Кирилівська церква.

«Віримо, що спільними зусиллями збудуємо собор – кафедру нашого Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України, та Духовно-просвітницький центр – Софію Київську ХХІ століття. У нижньому Свято-Андріє-Володимирському храмі Воскресенського кафедрального собору завершаться роботи 24 липня», – розповів  єпископ Бородянський Варсонофій (Столяр).