• Головна
  • Новини
  • У майбутній забудові біля собору св. Юра для УГКЦ запропонували приміщення...

У майбутній забудові біля собору св. Юра для УГКЦ запропонували приміщення

29.05.2013, 14:34
У майбутній забудові біля собору св. Юра для УГКЦ запропонували приміщення - фото 1
У Курії Львівської архієпархії УГКЦ пояснили, чому не проти реалізації проекту будівництва житлово-офісного центру неподалік собору святого Юра у Львові.

fggh-f.jpgУ Курії Львівської архієпархії УГКЦ пояснили, чому не проти реалізації проекту будівництва житлово-офісного центру неподалік собору святого Юра у Львові.

Зокрема, як розповів 28 травня у коментарі IA ZIK економ Курії Львівської архієпархії УГКЦ о. Володимир Ониськів, Курія Львівської архієпархії УГКЦ підписала з ТзОВ «Розвиток нерухомості» договір про співпрацю щодо будівництва на вулиці Озаркевича, 4а.

«Церква пішла на попередню співпрацю із забудовником з кількох причин. По-перше, ця ділянка, яка прилегла до шпиталю ім. А. Шептицького (і на якій планують будувати, – ред.) церкві не належить. Вона не в церковній власності. По-друге, вже були спроби жителів, які там мешкають, приватизувати частину цієї ділянки. Це відбувалось без нашої участі і ми про це довідались уже постфактум. У той час надійшла пропозиція від підприємства «Акватер», а пізніше – ТзОВ «Розвиток нерухомості», що, оскільки та ділянка, на якій планується звести будівлю, межувала би якоюсь мірою з ділянкою, на якій знаходиться шпиталь, то це підприємство пропонувало церкві певний відсоток приміщень у збудованому будинку для церковних потреб. Тому, обговоривши ті моменти на економічній раді, керівництво прийняло рішення, що, якщо можливо реалізувати даний проект і він не перечитиме історичному середовищу та всім іншим нормам, то його можна реалізувати», – зазначив він.

Відтак, з його слів, Курія Львівської архієпархії УГКЦ підписала з ТзОВ «Розвиток нерухомості» договір про співпрацю щодо будівництва на вулиці Озаркевича, 4а.

Економ Курії Львівської архієпархії УГКЦ додав: «Церква не заперечує цього будівництва, але воно ще проходить обговорення. Адже, наскільки мені відомо, ще не сказали свою думку управління охорони історичного середовища ЛМР, управління архітектури, які, думаю, мали би винести свою резолюцію: наскільки це можливо чи неможливо. І жодних таких уже конкретних радикальних позицій зі сторони церкви поки що немає. Якщо будівництво можливе, тоді так. Якщо виявиться, що воно якось суперечить певним нормам, тоді неможливо. Є міська влада, яка має чіткіше сказати».

Водночас, о. Володимир Ониськів зауважив, що зараз «піднялась певна хвиля неправдивої інформації», зокрема, говорять, що на Озаркевича, 4а буде висотний будинок на 16 поверхів. «Не знаю, звідки ця інформація взялась, це є взагалі нісенітниця. Якби такий будинок з’явився тут, то це вже перечить не лише нормам, а й здоровому глузду. З іншого боку, є інформація в ЗМІ, що чомусь шпиталь повинен бути закритий чи ліквідований. Про це взагалі не йдеться, – підкреслив економ Курії Львівської архієпархії УГКЦ. – Якби та ділянка дійсно належним чином використовувалась для шпиталю, церква би ніколи навіть мову не вела, щоб там відбувалось будівництво. Там не є впорядкована територія, вона занедбана».

Також о. Володимир Ониськів не має конкретної інформації щодо того, чи знаходяться на згаданій ділянці на Озаркевича захоронення: «Є певні відомості, що там щось таке відбувається, але немає жодних письмових історичних підтверджень цього. Думаю, є певні структури в місті, які відповідають за подібні речі. Очевидно, без належного дослідження і впорядкування, якщо там таки є ці захоронення, нічого відбуватися не може».

На запитання, чи звертались до УГКЦ мешканці прилеглих територій, які виступають категорично проти забудови на Озаркевича, 4а, він зауважив: «Офіційно ще не зверталися. Але якщо такі звернення будуть і будуть об’єктивні претензії, то думку мешканців церква врахує».

Нагадаємо, УГКЦ не проти зведення житлово-офісного центру неподалік собору святого Юра у Львові. Про це офіційним листом до міського голови Львова заявив керівник Львівської архієпархії УГКЦ владика Ігор Возняк. Та місце ймовірного будівництва – буферна зона пам’ятки ЮНЕСКО.