У Львові музеєфікують залишки Великої синагоги

16.04.2013, 15:40
Науково-методична рада Міністерства культури України на останньому засідання одноголосно затвердила «План заходів регенерації на території колишньої міської юдейської дільниці на вул. Федорова у Львові».

Науково-методична рада Міністерства культури України на останньому засідання одноголосно затвердила «План заходів регенерації на території колишньої міської юдейської дільниці на вул. Федорова у Львові».

Про це повідомив кореспондент IA ZIK із посиланням на голову міжнародної правозахисної організації для євреїв колишнього Радянського Союзу Мейлаха Шейхета.

План заходів регенерації староєврейської міської дільниці у Львові, прилеглої до синагоги «Золота Роза», розробило ДП «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» на замовлення Представництва американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу за грантом посла Сполучених Штатів Америки в Україні.

План заходів передбачає постанційну реставрацію синагоги «Турей Загав» (Золота Роза), Микви, Бейс Мидраша. Залишки Великої синагоги будуть детально досліджені археологами. За результатами музеєфікації залишків Великої синагоги будуть створені археологічний театр та можливості експонування творів єврейського мистецтва.

Зазначимо, що план заходів із регенерації єврейської дільниці не має нічого спільного із широко рекламованим прес-службою Львівської міськради міжнародним конкурсом, організованим Центром міської історії та Німецьким товариством технічного співробітництва GTZ. Як неодноразово наголошували Мейлах Шейхет та начальник управління культурної спадщини ЛОДА Валерій Потюк, загаданий конкурс був проведений не відповідно до законодавства України та міжнародних угод України зі збереження історико-культурної спадщини, отож його результати не легітимні.

Проти нелегітимних результатів конкурсу Мейлах Шейхет висловлюється однозначно: «Міськвиконком вирішив надати преференцію щодо збереження єврейської культурної спадщини німецьким організаціям, які легітимізують руйнування юдейської культурної спадщини. Великий перелік зауважень єврейської сторони, що його на погоджувальній раді два роки тому озвучив Йосип Зісельс, у 17 пунктах взагалі не взяли до уваги! Львівський міськвиконком прикривається захистом єврейської культурної спадщини, а насправді викорінює при цьому суть її збереження. Відтак проект німецького архітектора Франца Решке, схвалений міжнародним конкурсом передбачає «закатати бетоном» руїни Великої синагоги і накрити гранітними та іншими композитними матеріалами, привезеними з Німеччини. Це особливо неприпустимо, оскільки це є де-факто продовженням Голокосту, який німці вчинили під час війни і тепер німецькі організації своїми ж діями продовжують цю діяльність у наші дні! Це приклад наруги над українською і єврейською історією Львова. Якщо цей конкурсний проект втілять, то йтиметься про неналежне шанування українцями єврейської культурної спадщини, – а цього допустити не можна. Ні євреї, ні українці цього не хочуть!»

«Натомість українські архітектори, реставратори і археологи вбачають на цьому місці зробити археологічний театр, оскільки там було знайдено унікальні артефакти середньовічного Львова. Виставкова споруда передбачена як місце пам’яті про єврейську громаду в поліетнічному Львові, про фактори толерантності у міжнаціональних стосунках, про спільну культурну спадщину євреїв та українців. Ми вважаємо, що важливо зберегти минуле для майбутнього, тобто показати засади толерантного співіснування, бо врешті-решт без гармонії і толерантності унікальна єврейська дільниця у Львові не постала б такою прекрасною», – прокоментував затверджений у Міністерстві культури «План заходів регенерації староєврейської міської дільниці на вул. Федорова у Львові» очільник релігійної громади «Турей Загав» Мейлах Шейхет.

Теги: #Юдеї