• Головна
  • Новини
  • Січова церква на Хортиці отримала цінний подарунок – іконостас 18 століття...

Січова церква на Хортиці отримала цінний подарунок – іконостас 18 століття

05.01.2013, 09:46
Січова церква на Хортиці отримала цінний подарунок – іконостас 18 століття - фото 1
У храмі Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» 27 грудня презентували духовну святиню епохи козацтва – іконостас першої половини XVIII століття.

Січова_церква.jpgУ храмі Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» 27 грудня презентували духовну святиню епохи козацтва – іконостас першої половини XVIII століття. Древній витвір має свою історію, а головне – духовну і культурну цінність, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на reporter-ua.

Іконостас був написаний в 1730 році і більше 200 років знаходився в церкві Архистратига Михаїла в одній із сільських парафій на Подолі. У 1938 році церква була зруйнована. Після цього іконостас зберігався у приватних колекціях.

З благословення глави Запорізької єпархії УПЦ (МП) архиєпископа Луки ця унікальна пам'ятка була передана церкві січових стрільців, хоча могла бути вивезена за кордон. У церкві вона займе почесне місце.

- Сьогодні ми стали свідками незвичайного явища: в дар нашої єпархії благодійником Євгеном Анісімовим був переданий іконостас початку 18 століття. Іконостас написаний у стилі українського бароко і відповідає тим образам, перед якими молилися наші козаки, – говорить владика Лука.

Архиєрей сказав, що це подія знаменна не лише для місцевого краю, а й для всієї України, тому що така кількість ікон, зібраних в одне ціле, - це велика рідкість.

- Людина подбала про те, щоб ця славна духовна спадщина залишилося на тій землі, де була виготовлена, і чудоео, що тут – на Хортиці, в серці нашої батьківщини, – усі бажаючі, які приїхали сюди, можуть помилуватися красою цього іконостасу та помолитися. Ми вирішили цей іконостас не залишати в міських храмах запорізької єпархії, а передати сюди, на Хортицю, в цей Покровський храм, який також відноситься до нашої єпархії, – розповів архиєпископ.

Владика Лука зазначив також, що такий щедрий подарунок, як древній іконостас, дуже органічно вписався в стіни Покровського храму, повністю відповідаючи його духу і часу, так само як і стилем.

– Подію цю неможливо оцінити, тому що вона зовсім безцінна. Ця духовна святиня залишається в серці нашої батьківщини – на острові Хортиця – завдяки небайдужій людині.

У центрі іконостасу триєдиний комплекс ікон: Ісус Вседержитель з Пречистою Дівою і Іоанном-Хрестителем, які звернулися до Нього з благанням про порятунок роду людського. Ікона Благовіщення Пресвятої Богородиці написана, скоріше за все, дещо пізніше в академічному стилі. Образи дванадцяти апостолів повні глибокої індивідуальності і спонукають віруючого до співпереживання.

У творі, виконаному в стилі бароко, можна побачити руку двох, а можливо і трьох авторів. Ікони деісусного ряду написані з великим професіоналізмом у бароковому стилі, притаманному Україні XVIII століття.

Як зазначив у своєму подячному слові глава області Олександр Пеклушенко, святиня, яка опинилася сьогодні на Хортиці, належить тепер не тільки запоріжцям, а й кожному українцеві і всім тим гостям міста, які побувають на запорізькій землі.

Мер міста Олександр Сін, в свою чергу, сказав, що такий чудовий подарунок неодмінно зробить місто духовним серцем України.