• Головна
  • Новини
  • У Лаврі запевнили, що будівництво 4-поверхової споруди на її території законне...

У Лаврі запевнили, що будівництво 4-поверхової споруди на її території законне

11.09.2012, 10:53
У Лаврі запевнили, що будівництво 4-поверхової споруди на її території законне - фото 1
Будівництво 4-поверхової споруди на території Києво-Печерської Лаври ведеться цілком законно.Про це заявив заступник директора Національного Києво-Печерського заповідника Олександр Романенко під час прес-конференції.

lavra0871_0.jpgБудівництво 4-поверхової споруди на території Києво-Печерської Лаври ведеться цілком законно.Про це заявив заступник директора Національного Києво-Печерського заповідника Олександр Романенко під час прес-конференції, пише «Український тиждень».

За його словами, першочергово планувалося реконструювати монастирський льох, який був збудований на території Лаври ще у 80-ті роки.

«Зараз ведеться реконструкція монастирського льоху, який існував на території Лаври ще в 80-х роках. Історія цього питання починається, коли у 80-х роках за часів радянської влади Лавра була передана православній Церкві. Треба було забезпечити функціонування монастиря, а тому було облаштоване монастирське овочесховище. Зараз йдеться про те, що це сховище підлягає реконструкції. Воно розташоване у зсувонебезпечній зоні – це північний схил лаврського яру. Там специфічні ґрунти і постійно трапляються зсувні явища. У зв’язку з цим, було вжито спеціальні заходи, згідно з бюджетною програмою щодо укріплення ґрунтів, і під час тих заходів здійснюється так само реконструкція монастирського овочесховища», – заявив Романенко.

За його словами, відповідну проектно-технічну документацію погоджено з Міністерством культури, «де визначено можливість розміщення цього об’єкту, який зараз будується».

На запитання, чи не зашкодять відповідні роботи печерами, він відповів: «Якраз це будівництво і ті заходи, які проводились, спрямовані на те, щоб максимально мінімізувати або зовсім унеможливити негативний вплив різних явищ, зокрема, на Дальні і Варязькі печери, які перебувають зараз в особливому полі зору, у зв’язку з тим, що ЮНЕСКО зверталося з приводу тих заходів, які мали б забезпечити безпеку цього комплексу».

Наразі на будівлі встановлений каркас даху. Буде облаштовано також мансардовий поверх. Роботи ведуться достатньо активно.

Керівництво заповідника пообіцяло через три дні домовитися з представниками монастиря і дозволити журналістам ознайомитися з будівництвом.

У травні цього року повідомлялося про те, що на території Києво-Печерської Лаври ведеться будівництво. Пізніше вже колишній генеральний директор Національного Києво-Печерського заповідника Вікторія Ліснича, коментуючи цю інформацію, заявила, що на території Лаври ведеться реконструкція погребу.

Цю інформацію підтвердив і міністр культури Михайло Кулиняк, зазначивши, що з боку міністерства видані дозволи саме на реконструкцію погребу. Водночас міністр запевнив, що будівництво не загрожує виключенню Лаври із охоронного списку ЮНЕСКО.

У свою чергу, архимандрит Варсонофій повідомив Тиждень.ua, що окрім реконструкції погребу в будівлі також облаштують братську трапезну для монахів.